Data: 13 marca 2020 Kategoria: Zdrowy styl życia
antybiotyk w mleku

Jak sprawdzić, czy w mleku jest antybiotyk?

Sprzedaż mleka zawierającego antybiotyki może spowodować poważne konsekwencje w postaci kary pieniężnej, zakazu dostarczania mleka do skupu oraz kontrolą wykonaną przez Powiatowy Instytut Weterynarii. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto wykonywać testy na obecność antybiotyków w mleku oraz jak je przeprowadzić najszybciej. Prawidłowo wykonane testy pozwalają uniknąć przykrych sytuacji.

Co się stanie z mlekiem zawierającym antybiotyk?

Aby mleko było klasyfikujące się do dalszego przetwórstwa, wymagany jest brak substancji przeciwbakteryjnych, m.in. antybiotyków. Znajdujące się w mleku środki farmakologiczne mogą wywołać u konsumentów reakcje alergiczne, stwarzać antybiotykoodporność bakterii jelitowych i zaburzać równowagę mikroflory jelitowej. Obecnym standardem jest pobieranie próbek mleka przy każdym odbiorze od rolnika. Jeśli wykryto w nich antybiotyki, surowiec podlega utylizacji, a rolnik ma wstrzymany odbiór mleka do czasu, aż zostanie ono pozbawione środków farmakologicznych. A to możliwe będzie dopiero po kontroli pracownika PIW i badaniach laboratoryjnych. Jak więc ochronić się przed tymi następstwami?

Testy, które można wykonywać samodzielnie

Prostym i szybkim sposobem na badanie mleka są testy, które wykrywają antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracyklin w mleku surowym. Cały proces trwa około 10 minut i nie trzeba specjalistycznej wiedzy, by go przeprowadzić. Do testów niezbędny jest analizator, który podgrzewa próbki do wybranej temperatury. Na zestaw testowy składa się określona ilość testów, probówek i pipetek. Bardzo ważny jest wybór produktów sprawdzonych, których działanie jest zgodne z polityką wybranej strefy (np. Unii Europejskiej lub Federacji Rosyjskiej). Używanie testów z nieznanych źródeł może nie dawać rzetelnych wyników. Jednorazowe zainwestowanie w analizator mleka wraz z dokupowaniem do niego testów to zdecydowanie lepsza inwestycja niż wydawanie pieniędzy na częste badania laboratoryjne.

Jak nie dopuścić do obecności antybiotyków w mleku?

Występowanie antybiotyków w mleku może mieć różne przyczyny – nieprzestrzeganie zaleconego okresu karencji leku, błędnie wyliczony okres karencji, podawanie zwierzętom środków farmakologicznych bez porozumienia z lekarzem weterynarii, niedokładne płukanie urządzeń udojowych czy celowe dodawanie środków hamujących wzrost bakterii w mleku.

Ekspert z firmy „Hard Chris” Krzysztof Tomera w Białymstoku mówi: Część przyczyn można wyeliminować, lecz tak naprawdę nie ma całkowitej pewności co do czystości mleka bez wykonania testu. Dla sprzedawcy mleka samodzielne przeprowadzenie testów na obecność antybiotyków jest dużym ułatwieniem, ponieważ nie musi on każdorazowo oddawać próbek do laboratorium.

Materiał Partnera