Data: 27 stycznia 2020 Kategoria: Zdrowy styl życia
piwo kraftowe

Fakty i mity o piwach kraftowych

Piwo to napój, który towarzyszy nam podczas wielu spotkań tych rodzinnych oraz tych ze znajomymi. Ze względu na różnorodność smaków, barw oraz właściwości jest ono bardzo popularne i lubiane. Jednak każdy ma swoje preferencje co do smaku i przyzwyczajenia sposobu podawania piwa. To sprawia, że wokół tego napoju powstaje wiele mitów. Co zatem jest prawdą i co warto wiedzieć o piwach kraftowych?

Piwo robi się tylko z chmielu, a najzimniejsze jest najlepsze

Oczywiście informacja, że podstawą piwa jest chmiel, jest zupełnie błędna. Owszem chmiel jest bardzo ważnym składnikiem piwa kraftowego, ale stanowi tylko jego dodatek. Jego zawartość w piwie można traktować jako przyprawę. Jak mówią specjaliści marki Pilsvar: „Piwo to nie tylko chmiel, ale przede wszystkim słód. I to on właśnie jest najważniejszym składnikiem piwa, ponieważ jest źródłem cukru, który jest przerabiany przez specjalne drożdże na alkohol”. Słód odpowiada za smak i zapach piwa, a z kolei chmiel odpowiada za goryczkowaty posmak. Pozostałym składnikiem piwa o największym udziale jest oczywiście woda.

Co więcej, wbrew panującej opinii zimne piwo wcale nie jest najlepsze. Niektóre gatunki piwa kraftowego mogą stracić swoje walory smakowe oraz aromaty, jeśli zostaną zbyt mocno schłodzone. Producenci piwa umieszczają na etykietach informację o optymalnej temperaturze, dzięki której smak piwa będzie pełny, a odpowiednia temperatura wydobędzie ich największe walory smakowe. Z reguły piwa jasne powinny być utrzymane w niższej temperaturze niż te ciemne.

Czy piwo jest zdrowe?

Stwierdzenie, że piwo jest zdrowe, jest prawdą. Jesteś zdziwiony? Piwo kraftowe posiada pozytywne działanie na organizm, oczywiście jeśli jest spożywane w umiarkowanych i rozsądnych ilościach. Oprócz alkoholu piwa kraftowe zawierają dużą ilość witamin, takich jak witamina B, K, czy też witamina PP. Co więcej, piwo zawiera całkiem sporą grupę antyutleniaczy, kojąco wpływa na nasze nerwy oraz stymuluje pracę nerek poprzez właściwości moczopędne. Oczywiście piwa nie powinny spożywać osoby nieletnie oraz kobiety w ciąży. Warto też wiedzieć, że piwa bezalkoholowe są szeroko polecane przez dietetyków. Dlaczego? Piwa bezalkoholowe są idealne między innymi dla sportowców, ponieważ szybko uzupełniają makro i mikro-elementy oraz elektrolity utracone podczas treningu. Dodatkowo są dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych piw zawierających alkohol. Jednak należy pamiętać, że aby piwo korzystnie wpływało na nasz organizm, należy spożywać je z umiarem!

Materiał Partnera