Artykuł sponsorowany

Zastosowanie i właściwości jagody kamczackiej

Zastosowanie i właściwości jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to owoc wiciokrzewu kamczackiego. Roślina ta nazywana jest również suchodrzewem jadalnym lub borówką kamczacką. Jej naturalnym środowiskiem jest Azja północno-wschodnia, jednak roślina ta uprawiana jest również w chłodniejszych rejonach Europy, także w Polsce. Jest to długowieczny krzew owocowy, łatwy w uprawie. Jego owoce z uwagi na cenne właściwości nazywane są eliksirem życia.

Właściwości jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed rozwojem chorób przewlekłych. Jej owoce zawierają bogactwo witamin i minerałów, którym zawdzięcza się właściwości lecznicze. Jagoda kamczacka w składzie zawiera związki fenolowe, które mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego jest bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, witaminę A, która wpływa m.in. na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz witaminy z grupy B umożliwiające odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki mineralne zawarte w owocach jagody kamczackiej to głównie magnez, żelazo, krzem, miedź czy fosfor. Tak wiele cennych właściwości zdrowotnych i leczniczych, jakie oferuje nam ta roślina, powinno zachęcić nas do zakupu sadzonek jagody kamczackiej i posadzenia ich w naszym przydomowym ogródku lub na działce. W medycynie naturalnej Rosji, Chin oraz Japonii jagoda kamczacka jest środkiem na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Spożywanie owoców wiciokrzewu zapobiega anemii, obniża ciśnienie tętnicze, czy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i cukrzycy. Jagoda kamczacka wykazuje działanie antyseptyczne oraz antywirusowe. W dodatku chroni nas przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym.

Zastosowanie jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej znajdują zastosowanie w medycynie ludowej. Mogą być wykorzystywane w naturalnym leczeniu zakażeń o podłożu bakteryjnym. Napary z kwiatów stosowane mogą być w leczeniu przeziębień. Z uwagi na słodko-kwaśny smak owoce te nadają się idealnie nie tylko do jedzenia na surowo, ale również w postaci dżemów czy konfitur.

Przetwory wykonane z jagody kamczackiej zachowują nawet 80% przeciwutleniaczy. Wzmacniają oraz odtruwają organizm z substancji toksycznych, np. metali ciężkich - zauważa nasz rozmówca reprezentujący Gospodarstwo Ogrodnicze Szetyńscy.

Z owoców tych możemy produkować również soki, wino czy lecznicze nalewki. Mogą być one dodawane także do jogurtów, ciast czy deserów. Owoce jagody kamczackiej możemy także suszyć lub mrozić.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.