Data: 14 stycznia 2020 Kategoria: Dieta
sadzonka jagody kamczackiej

Zastosowanie i właściwości jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to owoc wiciokrzewu kamczackiego. Roślina ta nazywana jest również suchodrzewem jadalnym lub borówką kamczacką. Jej naturalnym środowiskiem jest Azja północno-wschodnia, jednak roślina ta uprawiana jest również w chłodniejszych rejonach Europy, także w Polsce. Jest to długowieczny krzew owocowy, łatwy w uprawie. Jego owoce z uwagi na cenne właściwości nazywane są eliksirem życia.

Właściwości jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed rozwojem chorób przewlekłych. Jej owoce zawierają bogactwo witamin i minerałów, którym zawdzięcza się właściwości lecznicze. Jagoda kamczacka w składzie zawiera związki fenolowe, które mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego jest bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, witaminę A, która wpływa m.in. na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz witaminy z grupy B umożliwiające odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki mineralne zawarte w owocach jagody kamczackiej to głównie magnez, żelazo, krzem, miedź czy fosfor. Tak wiele cennych właściwości zdrowotnych i leczniczych, jakie oferuje nam ta roślina, powinno zachęcić nas do zakupu sadzonek jagody kamczackiej i posadzenia ich w naszym przydomowym ogródku lub na działce. W medycynie naturalnej Rosji, Chin oraz Japonii jagoda kamczacka jest środkiem na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Spożywanie owoców wiciokrzewu zapobiega anemii, obniża ciśnienie tętnicze, czy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i cukrzycy. Jagoda kamczacka wykazuje działanie antyseptyczne oraz antywirusowe. W dodatku chroni nas przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym.

Zastosowanie jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej znajdują zastosowanie w medycynie ludowej. Mogą być wykorzystywane w naturalnym leczeniu zakażeń o podłożu bakteryjnym. Napary z kwiatów stosowane mogą być w leczeniu przeziębień. Z uwagi na słodko-kwaśny smak owoce te nadają się idealnie nie tylko do jedzenia na surowo, ale również w postaci dżemów czy konfitur.

Przetwory wykonane z jagody kamczackiej zachowują nawet 80% przeciwutleniaczy. Wzmacniają oraz odtruwają organizm z substancji toksycznych, np. metali ciężkich – zauważa nasz rozmówca reprezentujący Gospodarstwo Ogrodnicze Szetyńscy.

Z owoców tych możemy produkować również soki, wino czy lecznicze nalewki. Mogą być one dodawane także do jogurtów, ciast czy deserów. Owoce jagody kamczackiej możemy także suszyć lub mrozić.

Materiał Partnera