Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Raw food w praktyce. Czy surowa żywność jest dobra dla zdrowia?
Witarianizm, surowy weganizm, dieta raw food – wszystkie te określenia odnoszą się do specyficznego sposobu odżywania, który polega na jedzeniu wyłącznie surowych produktów, głównie pochodzenia roślinnego. Zwolennicy surowej diety twierdzą, że rezygnacja z jakiejkolwiek obróbki jedzenia pozwala na optymalne wykorzystanie znajdujących się w nim składników odżywczych.
Zdrowa żywność raw
W powszechnej świadomości gotowanie, pieczenie i grillowanie to najzdrowsze sposoby obróbki cieplnej żywności. Witarianie uważają, że termiczne metody przetwarzania jedzenia w istotny sposób pozbawiają je niezbędnych człowiekowi wartości odżywczych. Czy ich przekonania są słuszne?
Gotowanie jedzenia pomaga wydobyć jego smak, a przede wszystkim pozbyć się potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów. Niestety jednocześnie zmniejsza zawartość składników odżywczych zawartych w pokarmach. Fakt, że w temperaturze powyżej 40oC rozkładają się naturalne enzymy i minerały w owocach oraz warzywach został udowodniony naukowo. A to właśnie enzymy z surowych produktów pomagają nam przyswajać wartości odżywcze; ich niewystarczające ilości mogą skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i rozwojem rozmaitych schorzeń. Co gorsza, gotowaniu niektórych produktów może towarzyszyć wydzielanie substancji toksycznych i wolnych rodników – opowiada ekspert z firmy BATOM.
Według witarian gotowane jedzenie jest nie tylko bezwartościowe, ale wprost szkodliwe dla ludzkiego organizmu. To właśnie obróbkę termiczną żywności obwiniają za występowanie nowotworów, schorzeń autoimmunologicznych i chorób cywilizacyjnych w ogóle. Jedzenie wyłącznie surowej żywności ma natomiast zapewnić im zdrowie i długowieczność. Tak restrykcyjne podejście budzi jednak uzasadnione obawy.
Zagrożenia diety raw
Spożywanie dużych ilości świeżych owoców i warzyw, kiełków roślinnych, nasion, ziaren i orzechów jest niewątpliwie korzystne dla zdrowia. Surowa żywność raw dostarcza organizmowi bogactwa witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie. Jednak całkowita eliminacja ciepłych posiłków z diety nastręcza rozmaitych problemów. Najbardziej prozaiczny dotyczy ograniczonej dostępności świeżych, organicznych produktów roślinnych w sezonie zimowym.
Witarianizm, jak każda dieta eliminacyjna może mieć negatywne skutki zdrowotne. Warzywa i owoce, które stanowią podstawę diety witarian, mają niską wartość energetyczną. Przestrzeganie ścisłej diety surowej z jednej strony sprzyja odchudzaniu, z drugiej zaś – może skutkować poważną niedowagą. Aby w pełni zaspokoić swoje zapotrzebowanie na energię, dorosły witarianin powinien przyjmować ok. 3 kg pożywienia dziennie. Nie jest to łatwe zadanie, a efektem spożywania tak dużych ilości surowych pokarmów roślinnych mogą być zaburzenia trawienia. Poważnym wyzwaniem dla osób przestrzegających zasad diety raw jest zbilansowanie posiłków w taki sposób, by dostarczyć organizmowi właściwej ilości białka, będącego podstawowym budulcem ludzkiego ciała, wapnia, witamin D i B12 oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Restrykcyjna dieta surowa może więc przyczyniać się do znacznych niedoborów żywieniowych.
Czy surowa żywność jest zdrowa? Zdecydowanie tak. Czy spożywanie wyłącznie produktów raw jest zdrowe? Nie zawsze i nie dla każdego. Decyzję o przejściu na tak wymagającą dietę na pewno warto skonsultować z lekarzem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana