Artykuł sponsorowany

Makaron, kasza, ryż - produkty sypkie dla sportowców

Makaron, kasza, ryż - produkty sypkie dla sportowców

Dieta każdego z nas musi być jak optymalna i zbilansowana. Oznacza to, że codziennie musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji, takich jak tłuszcze, białka, czy węglowodany. Na szczególną uwagę zasługuje jednak dieta osób, które regularnie uprawiają sport - mają więc znacznie wyższe zapotrzebowanie na energię. Produktami, które są niezwykle wartościowe i cenione przez sportowców są makarony, kasze oraz ryże. Podpowiadamy, dlaczego są one dla nich tak bardzo istotne.

Makarony, czyli doskonałe paliwo dla organizmu

Tradycyjny makaron składa się tylko i wyłącznie z mąki, wody oraz soli. Dziś na rynku często możemy spotkać niezwykle urozmaicone produkty, które różnią się między sobą właśnie rodzajem użytej mąki. Popularne są także makarony jajeczne, jednak powinniśmy uważać na to, czy jajka do produkcji nie występowały w postaci sproszkowanej.

Jak twierdzą specjaliści z firmy European Network Trade: ,,Makarony są przede wszystkim źródłem węglowodanów, czyli cukrów. Najważniejsze jednak jest to, że wspomniane substancje występują w formie złożonej, dlatego właśnie stanowią dobre i wartościowe źródło energetyczne, dzięki któremu sportowiec przez długi czas będzie miał siłę do działania’’.

Warto wspomnieć, że makarony zawierają także wiele innych cennych składników, takich jak, chociażby błonnik, białka, czy witaminy z grupy B. Co ciekawe, bezpośrednio po treningu powinno się spożywać cukry proste, aby jak najszybciej uzupełnić ich niedobór. Świetnie sprawdzi się tu makaron z mąki pszennej, kukurydzianej lub jajeczny. Makarony wykonane z ciemnej i pszennej mąki będą działać przeciwnie – dadzą energię sportowcowi nawet na kilka godzin.

Makarony i ryże – jak wybrać najlepsze?

Kasze, tak jak makarony i ryże, również są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, są bowiem jadalnymi nasionami różnych zbóż. Warto dodać, że zawierają one niezwykle dużą ilość cennych składników mineralnych, takich jak magnez. Najwięcej tych substancji ma kasza gryczana, będzie więc dobra dla osób cierpiących na jakiekolwiek niedobory. Jest ona także polecana do posiłków mięsnych. Ciekawym faktem jest to, że wartość energetyczna kasz różni się w zależności od grubości ich ziaren. Gryczana i jęczmienna mają więc więcej węglowodanów i błonnika niż na przykład jaglana lub manna. Jeśli chodzi o ryże ich wartość kaloryczna plasuje się mniej więcej na tym samym poziomie, co w przypadku kasz. Zwróćmy jednak uwagę na to, że ryż brązowy jest znacznie bardziej cennym pokarmem niż biały. W diecie powinny się jednakże znaleźć oba te rodzaje.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.