Data: 8 marca 2020 Kategoria: Dieta
Makaron, kasza, ryż

Makaron, kasza, ryż – produkty sypkie dla sportowców

Dieta każdego z nas musi być jak optymalna i zbilansowana. Oznacza to, że codziennie musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji, takich jak tłuszcze, białka, czy węglowodany. Na szczególną uwagę zasługuje jednak dieta osób, które regularnie uprawiają sport – mają więc znacznie wyższe zapotrzebowanie na energię. Produktami, które są niezwykle wartościowe i cenione przez sportowców są makarony, kasze oraz ryże. Podpowiadamy, dlaczego są one dla nich tak bardzo istotne.

Makarony, czyli doskonałe paliwo dla organizmu

Tradycyjny makaron składa się tylko i wyłącznie z mąki, wody oraz soli. Dziś na rynku często możemy spotkać niezwykle urozmaicone produkty, które różnią się między sobą właśnie rodzajem użytej mąki. Popularne są także makarony jajeczne, jednak powinniśmy uważać na to, czy jajka do produkcji nie występowały w postaci sproszkowanej.

Jak twierdzą specjaliści z firmy European Network Trade: ,,Makarony są przede wszystkim źródłem węglowodanów, czyli cukrów. Najważniejsze jednak jest to, że wspomniane substancje występują w formie złożonej, dlatego właśnie stanowią dobre i wartościowe źródło energetyczne, dzięki któremu sportowiec przez długi czas będzie miał siłę do działania’’.

Warto wspomnieć, że makarony zawierają także wiele innych cennych składników, takich jak, chociażby błonnik, białka, czy witaminy z grupy B. Co ciekawe, bezpośrednio po treningu powinno się spożywać cukry proste, aby jak najszybciej uzupełnić ich niedobór. Świetnie sprawdzi się tu makaron z mąki pszennej, kukurydzianej lub jajeczny. Makarony wykonane z ciemnej i pszennej mąki będą działać przeciwnie – dadzą energię sportowcowi nawet na kilka godzin.

Makarony i ryże – jak wybrać najlepsze?

Kasze, tak jak makarony i ryże, również są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, są bowiem jadalnymi nasionami różnych zbóż. Warto dodać, że zawierają one niezwykle dużą ilość cennych składników mineralnych, takich jak magnez. Najwięcej tych substancji ma kasza gryczana, będzie więc dobra dla osób cierpiących na jakiekolwiek niedobory. Jest ona także polecana do posiłków mięsnych. Ciekawym faktem jest to, że wartość energetyczna kasz różni się w zależności od grubości ich ziaren. Gryczana i jęczmienna mają więc więcej węglowodanów i błonnika niż na przykład jaglana lub manna. Jeśli chodzi o ryże ich wartość kaloryczna plasuje się mniej więcej na tym samym poziomie, co w przypadku kasz. Zwróćmy jednak uwagę na to, że ryż brązowy jest znacznie bardziej cennym pokarmem niż biały. W diecie powinny się jednakże znaleźć oba te rodzaje.

Materiał Partnera