Data: 23 stycznia 2020 Kategoria: Dieta
Bakterie w mleku

Jakie bakterie występują w mleku?

Mleko przede wszystkim kojarzy się ze zdrowiem i witalnością. W końcu każdy z nas pamięta słynny slogan: Pij mleko, będziesz wielki! Co jednak w przypadku, kiedy znajdują się w nim szkodliwe bakterie? Niestety, ale ten popularny napój nie zawsze jest czysty. Czasami może spowodować nawet poważne choroby – nie tylko układu pokarmowego. Bywa to szczególnie szkodliwe w przypadku dzieci. Na co więc trzeba uważać?

Mleko – jakie bakterie mogą się w nim znajdować?

Mleko w krowich wymionach jest wolne od bakterii. Niestety nie można tego powiedzieć
o skórze zwierząt, niewłaściwie przechowywanej paszy czy też brudnych maszynach do dojenia. Okazuje się, że mleko może zawierać niską liczbę drobnoustrojów, która powinna wynosić mniej niż 1000/ml. Jednak czasami ilość bakterii w mleku okazuje się tak duża, iż wpływają one nie tylko na wartości smakowe tego napoju, ale też Twoje zdrowie.

Najczęściej są to:

  • drobnoustroje środowiskowe,
  • patogeny mastitowe,
  • zanieczyszczenia pochodzące ze sprzętu udojowego.

Dostają się one do mleka często przez niehigieniczny dój. Brudne wymiona lub nieodpowiednio wyczyszczona sierść powodują, że pałeczki z grupy E. coli, laseczki beztlenowe czy enterokoki mają łatwy dostęp do tego napoju. Poza tym źródłem jego zanieczyszczenia mogą być mikrokoki, Bacillus, Pseudomonas, Corynobacteriaceae, gronkowce – Strephylococcus aureus, a nawet szkodliwe paciorkowce, takie jak:

  • Streptococcus agalactiae,
  • Streptococcus uberis,
  • Streptococcus dysalactiae.

Wymienione bakterie zazwyczaj dzielą się na trzy grupy. Są to:

  • ciepłoodporne, zwane mezofilnymi,
  • wytrzymałe na niskie temperatury (psychotrofy).
  • tworzące zarodniki.

Bardzo dobrym sposobem na ich wyeliminowanie i zahamowanie rozwoju jest szybkie schładzanie mleka. Kroki zapobiegawcze powinny być podjęte jednak dużo wcześniej. Przede wszystkim powinno się dbać o higienę doju, czyszczenie wymion i stosowanie odpowiednich urządzeń. Niestety – nie każdy się do tego stosuje, a nawet jeśli, zawsze istnieje ryzyko przedostania się bakterii dalej.

Oczywiście nie wszystkie są złe, gdyż mikroflorę mleka budują bakterie fermentacji mlekowej. Są to przede wszystkim Streptococcus i Lactobacillus. Jednak co zrobić, aby odróżnić dobre bakterie od tych złych?

Jak sprawdzić czystość mleka?

Na szczęście obecnie bez problemu można zweryfikować, czy mleko jest czyste. Służą do tego specjalne badania, które można przeprowadzić, nabywając odpowiednie akcesoria, np. w firmie Tomlab K.Tomera, sprzedającej jednorazowe testy i urządzenia analityczne. Wykrywają one w mleku zawartość drobnoustrojów, bakterii oraz antybiotyków. Ponadto firma ma w asortymencie również sprzęt optymalizujący procesy technologiczne przeprowadzanych badań. Jest to np. przenośny czytnik do testów na antybiotyk – EZ Lite.

Materiał Partnera