Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Czym różnią się mąki z samopszy i płaskurki?
Płaskurka – wprowadzenie
Jak się okazuje, płaskurka jest najbardziej pierwotnym ze wszystkich zbóż – pszenica, którą wszyscy znamy zrodziła się właśnie z niej. Uprawiana na szeroką skalę już w starożytnej Mezopotamii, przywędrowała do Europy około 3400 roku p.n.e. Jak widać, jej udział w kształtowaniu historii jest ogromny; dla nas obecnie najbardziej liczy się jednak przydatność płaskurki w kuchni. Doskonałą mąkę, jaką się z niej wytwarza uznaje się za wyjątkowo zdrową. Zawarte w niej fosfor, wapń oraz błonnik sprawiają, że docenia ją coraz większe grono świadomych konsumentów.Mąka do zadań specjalnych
Jak powiedział nam ekspert reprezentujący sklep internetowy Diogra: Mąkę z płaskurki wykorzystać można dokładnie w ten sam sposób, co jej standardowy, pszeniczny odpowiednik. Bez problemu przygotujemy więc chleby, makarony, słodkie ciasta, czy też znakomite naleśniki. Charakterystyczny orzechowy posmak i lekko miodowy zapach sprawią, że szybko staniemy się fanami wyrobów z tego rodzaju zboża. Nie bez znaczenia pozostaje również prozdrowotne działanie dań oraz deserów bazujących na płaskurce – żywność ta obniża stężenie cholesterolu, równoważy poziom glukozy, chroni układ krwionośny oraz zwiększa ogólną odporność.
Czym jest samopsza?
Samopszę również należy zaliczyć do pradawnych odmian popularnej pszenicy. Bogata w aminokwasy egzogenne (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę) powszechnie uważana jest za zboże lecznicze. Spożywanie wywodzących się z niej produktów sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi, przyczyniając się także do szybszego gojenia ran.Właściwości mąki z samopszy
Mąka z samopszy, podobnie jak ta z ziaren płaskurki, doskonale sprawdzi się jako zamiennik „normalnej” pszenicy. Swą specyficzną żółtawą barwę, zawdzięcza wysokiej zawartości wspomagających wzrok karotenoidów. Nadaje się przede wszystkim jako składnik pieczywa, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dosypywać ją do pysznych domowych słodkości. Wyczuwalny orzechowy smak jest normą także i w tym przypadku.Zalety obu tych wyrobów
Ciekawe wydaje się to, że zarówno gluten znajdujący się w płaskurce, jak i ten pochodzący z samopszy, okazują się całkiem przyjazne dla osób uczulonych na ów alergen. Jest on o wiele mniej toksyczny niż jego, znajdująca się w najzwyczajniejszym jasnym chlebie, wersja. Zawartość białka w obu opisywanych mąkach o nawet 50% przekracza ilość, do jakiej przyzwyczaił nas produkt wyrabiany z pszenicy zwyczajnej. Wartość energetyczna jednego i drugiego artykułu jest bardzo podobna; to samo można powiedzieć o obecności tłuszczu oraz węglowodanów. Używając do wypieku zmielonych ziaren płaskurki bądź samopszy, możemy być pewni, że powstanie z nich delikatne, nieklejące ciasto.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana