Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Zasadnicze różnice między białkiem sojowym a serwatkowym
Białko to jeden z najważniejszych budulców ludzkiego organizmu. Przyjmować je muszą wszyscy, niezależnie od kondycji fizycznej. Wybór białka jest jednak szczególnie ważny dla osób, które pracują nad swoją sylwetką i chciałyby osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Co zatem warto wiedzieć o białku serwatkowym i sojowym?
Białko sojowe
Białko sojowe to jedna z najlepszych opcji roślinnych dla wegan i wegetarian, którzy ze względu na brak mięsa w swojej diecie musieli znaleźć dla niego godny zamiennik. Soja zawiera w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ważne dla funkcjonowania naszych organizmów pierwiastki takie jak żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas i witaminy z grupy B, a ponadto stanowi również źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, które regulują poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo białko sojowe jest polecane przy odchudzaniu ze względu na swój niski indeks glikemiczny, co jest korzystne zwłaszcza w przypadku kobiet. Białko sojowe cechuje się także korzystnym aspektem ekonomicznym: jest ono stosunkowo łatwe i tanie w produkcji. Jak podaje firma Polska Soja: żadne inne źródła białka nie są w stanie przewyższyć zalet białka sojowego.
Białko serwatkowe
Serwatka to produkt uboczny powstający w wyniku wytwarzania sera. Jednak aby doprowadzić ją do postaci, która nadaje się do spożycia, najpierw należy ją odfiltrować i sproszkować. W ten sposób otrzymuje się wyrób, który zawiera 80 g białka/100 g produktu. Główną zaletą białka serwatkowego jest jego uniwersalność: można je dodawać do między innymi placków czy ciast. Szczególną popularnością cieszą się szejki, które spożywają głównie osoby na redukcji. Dzięki swojej stosunkowo niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka świetnie sprawdzi się jako samodzielny, potreningowy posiłek lub jako dodatek do dania.
Które białko jest lepsze: sojowe czy serwatkowe?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, albowiem wszystko będzie zależało od potrzeb i wymagań. Białko sojowe jest polecane przede wszystkim kobietom ze względu na wysoką zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych. Istnieją także przesłanki na to, że spożywanie soi pozwala opóźnić menopauzę. Oprócz tego ta opcja wydaje się być najpopularniejsza wśród wegan. Z kolei tym, co przemawia na korzyść białka serwatkowego, jest jego przyswajalność oraz uniwersalność: przyjmuje się, że koncentrat białka serwatki potrzebuje od 1 do 3 godzin, by przedostać się do krwiobiegu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana