Artykuł sponsorowany

W jaki sposób wyrabia się książeczkę sanepidu

W jaki sposób wyrabia się książeczkę sanepidu
Istnieje wiele powodów, dla których trzeba wyrobić książeczkę zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne. Jednym z najpowszechniejszych jest chęć podjęcia pracy w gastronomii, sama książeczkę zaś potocznie nazywa się często książeczką sanepidu lub sanepidowską. Jej uzyskanie nie jest procesem skomplikowanym, ale wymaga czasu i nieco kosztuje. Zgodnie z prawem za wyrobienie książeczki sanepidu powinien zapłacić pracodawca. W praktyce jednak najczęściej poszukuje on pracowników, którzy już ją posiadają. Wyrabia się ją bowiem tylko raz na całe życie, a odnowienie jej ważności nie wymaga przeprowadzenia całej poniższej procedury.

Wizyta w sanepidzie

Procedura ta zaś rozpoczyna się od zlokalizowania najbliższej placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Tam należy zaopatrzyć się w druk książeczki (jest to wydatek rzędu kilku złotych), a także specjalne probówki, w których konieczne będzie umieszczenie niewielkich próbek kału pobranego w ciągu trzech kolejnych dni. Zazwyczaj nie trzeba się zjawiać w sanepidzie codziennie – probówki można trzymać w lodówce i przynieść wszystkie razem.

Badania laboratoryjne

Po kilku dniach do odebrania są wyniki badań (ich koszt to 60-100 zł), sprawdzających obecność pałeczek duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C oraz pałeczek szczepów Shigella i Salmonella. Jak dowiadujemy się w Centrum Medycyny Pracy w Bielsku-Białej, osoba pracująca w kontakcie dużą liczbą ludzi lub z dziećmi poniżej 6. roku życia, a także w kontakcie z żywnością, wodą pitną czy lekami doustnymi nie może być ich nosicielem.

Orzeczenie lekarskie

Wyniki badań zostają wpisane do książeczki lub przekazane w formie wydruku. Należy udać się z nimi do lekarza medycyny pracy (wizyta to kolejne 50-100 zł), który przeprowadzi wywiad i być może zleci badania dodatkowe (co niestety podnosi koszty), takie jak morfologia krwi czy rentgen klatki piersiowej. Jeżeli wyniki są dobre, w książeczce lekarz umieszcza orzeczenie o braku przeciwwskazań do pracy we wspomnianych wyżej warunkach. Książeczkę sanepidowską powinni sobie wyrobić nie tylko pracownicy gastronomii (w tym również ci pracujący „na zmywaku”), ale też osoby zatrudnione w szpitalach, a także studenci medycyny, fizjoterapii i innych kierunków związanych ze zdrowiem i bezpieczeństwem ludzi. Podobnie jak przebieg i zakres opisanych w niniejszym artykule badań, reguluje to rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz. U. z 2006 r. Nr 25 poz. 191).

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.