Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Samodzielna uprawa warzyw dla zdrowia
Wybór stanowiska i gleby
Ogród warzywny najlepiej zakładać w miejscach nasłonecznionych. Ilość promieni słonecznych ma duży wpływ na rozwój warzyw, wzmacnia ich smak oraz aromat, a także odpowiada za wielkość plonów. Powinniśmy unikać stanowisk znajdujących się pod drzewami, a także nisko położonych zagonów, nazywanych mrozowiskami. W czasie obfitych opadów kumuluje się w nich woda, a wiosną są najbardziej narażone na późne przymrozki. Powinniśmy wybierać również miejsca delikatnie, ale nie całkowicie osłonięte od wiatru. Silne wichury, szczególnie w połączeniu z suszą, powodują u roślin zahamowanie wzrostu. Rozwiązaniem tego problemu może być otoczenie upraw warzywnych żywopłotem bądź luźno ułożonym nasadzeniem. Bardzo istotnym czynnikiem mającym znaczenie przy uprawie warzyw jest jakość i rodzaj gleby. Najlepiej wybierać tzw. gleby średnie, czyli piaszczysto – gliniaste, przepuszczalne i dobrze zatrzymujące wodę. Tego typu podłoża są najbardziej optymalnym rozwiązaniem, ponieważ nie wysychają zbyt szybko, ale po obfitych deszczach nie są długo mokre. Inne typy gleby można jednak ulepszyć stosując kompost, glinę czy gruby piasek.Siew i uprawa warzyw
Pierwszym krokiem do rozpoczęcia uprawy jest odpowiednie przygotowanie zagonów, a do tego konieczne jest spulchnienie gleby. Możemy ją przekopać bądź użyć motyki. Przed siewem i sadzeniem powierzchnia powinna zostać wyrównana za pomocą grabi. Jeśli chcemy uzyskać wczesny zbiór, w marcu i kwietniu wysiewamy warzywa do inspektu, szklarni lub do pojemników, które przechowujemy w ciepłym, słonecznym miejscu, najlepiej na parapecie okiennym. W maju lub kwietniu, po przejściu ostatnich przymrozków możemy przenieść je do gruntu. Pomidory, czy ogórki, są warzywami ciepłolubnymi więc sadzimy je dopiero w maju lub czerwcu. Zarówno przy wysadzaniu jak i siewie bezpośrednim, bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej rozstawy. Warzywa, które rosną w zbyt małych odstępach są bardziej narażone na choroby i szkodniki. Prawidłowa pielęgnacja warzyw opiera się na regularnym podlewaniu, nawożeniu oraz odchwaszczaniu. Aby odstraszyć szkodniki można zastosować uprawę współrzędną. Polega ona na sadzeniu na jednym zagonie różnych warzyw bądź przeplatanie ich z ziołami, które mocnym aromatem odstraszają niechcianych intruzów. Jeśli interesujesz się uprawą warzyw to tutaj znajdziesz więcej informacji. Nasiona warzyw znajdziesz tutaj.Zbiór warzyw
Warzywa najlepiej smakują zebrane tuż przed ich całkowitym dojrzeniem. Te które chcemy przeznaczyć do przechowywania powinny być zbierane po południu, kiedy wyschnie poranna rosa, dzięki temu będą mniej narażone na gnicie. Warzywo które chcemy spożywać na świeżo, najlepiej zbierać rano.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana