Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Rola drobiu w diecie
Polska jest jednym z krajów o najwyższym spożyciu drobiu w całej Unii Europejskiej. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju spożywa rocznie niemal 30 kg tego mięsa, a wszystko wskazuje na to, że jego konsumpcja w najbliższym czasie tylko wzrośnie. Odpowiada za to wiele czynników, takich jak chociażby ogólna dostępność tego produktu, jego atrakcyjna cena oraz doskonałe właściwości. W niniejszym tekście przyglądamy się roli drobiu w diecie oraz odpowiadamy na pytanie, czy warto jadać go regularnie.
Dlaczego mięso drobiowe cieszy się coraz większą popularnością?
Drób jest doceniany nie tylko przez konsumentów, ale także dietetyków oraz specjalistów od zdrowego żywienia. Nic dziwnego, ponieważ odznacza się wysoką zawartością białka, a przy okazji zawiera o wiele mniej tłuszczu i cholesterolu od wieprzowiny czy wołowiny. Co więcej, mięso z kurczaków oraz indyków wcale nie odbiega swoimi walorami smakowymi, jest miękkie i kruche, a dzięki delikatnej strukturze również wyjątkowo lekkostrawne.
Coraz większe spożycie mięsa drobiowego jest związane nie tylko z jego właściwościami, ale także rosnącą świadomością samych konsumentów. Jeszcze do niedawna panowało powszechne przekonanie, że drób zawiera znaczne ilości antybiotyków oraz innych środków przyspieszających przyrost masy mięśniowej. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ w Polsce od ponad 20 lat obowiązuje zakaz podawania hormonów dla drobiu. Co więcej, mięso przed trafieniem do sklepów jest wnikliwie badane przez wyspecjalizowanych lekarzy weterynarii – wyjaśnia nam specjalista reprezentujący firmę Bio Eggs, dystrybutora urządzeń do hodowli drobiu.
Dlaczego warto spożywać drób?
Poza dużą ilością białka, drób dostarcza również szereg cennych witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów (m.in. selen czy potas), które są niezbędnym składnikiem każdej zbilansowanej diety. Warto przy okazji zaznaczyć, że ten rodzaj mięsa cechuje się wyjątkowo niską kalorycznością – przykładowo 100 g piersi kurczaka ma zaledwie 99 kcal, z kolei identyczna ilość szynki wieprzowej aż 260 kcal. Tak duża różnica wynika oczywiście z mniejszej zawartości tłuszczu.
Wszystkie wspomniane wyżej cechy sprawiają, że drób jest wręcz idealnym wyborem dla tych, którzy starają się zrzucić zbędne kilogramy lub pozostać w dobrej formie. Zwiększone spożycie białka (a zwłaszcza przy niskiej podaży tłuszczów) przyspiesza poczucie sytości, zwiększa utratę wagi oraz ułatwia utrzymanie dotychczasowej masy ciała. Połączenie dań z drobiu z odpowiednim planem treningowym wpłynie z kolei pozytywnie na przyrost tkanki mięśniowej.
Mięso z kurcząt czy indyków nie jest oczywiście polecane wyłącznie sportowcom oraz kulturystom. Dzięki wysokiej zawartości mało nasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz mikroelementów, a także lekkostrawności, drób jest szczególnie zalecany dla osób chorych oraz powracających do zdrowia po wyniszczających chorobach. Ten rodzaj mięsa będzie także świetnym uzupełnieniem diety seniorów, zwłaszcza doświadczających problemów z układem krążenia oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu.
O czym pamiętać przyrządzając dania z mięsa drobiowego?
Fakt, mięso drobiowe to świetny dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety, jednak nie może stanowić jego podstawy. Zalecamy nie przekraczać gramatury od 80 do 115 gramów na porcję oraz stosować zdrowe sposoby przyrządzania. Co mamy dokładnie na myśli? Aby zachować dobroczynne właściwości mięsa z kurczaka czy indyka, warto poddać je grillowaniu, pieczeniu, duszeniu lub gotowaniu na parze. Z pewnością powinieneś unikać smażenia na głębokim oleju, ponieważ wówczas zwiększysz nie tylko kaloryczność posiłku, ale również zawartość niezdrowych tłuszczów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana