Artykuł sponsorowany

Przepis na zdrowie. Jakie produkty mleczne wybierać w swojej diecie?

Przepis na zdrowie. Jakie produkty mleczne wybierać w swojej diecie?
Produkty mleczne w diecie wzbudzają wiele kontrowersji. Mają zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Wygląda na to, że dyskusja pozostaje otwarta, szczególnie że nabiał to bardzo szeroka grupa produktów. Które z nich mają najlepsze właściwości? Podpowiadamy, jakie produkty mleczne wybierać, aby dieta była różnorodna, zbilansowana i przyjazna zdrowiu.

Jakie produkty mleczne lepiej ograniczyć i czym je zastąpić?

Produkty mleczne mogą sprzyjać zdrowemu odżywianiu. Są jednak dwa podstawowe warunki. Pierwszy to wysoka jakość mleka używanego do produkcji, a drugi: niski stopień przetworzenia wyrobu. Dlaczego to tak istotne? Temat przybliża „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie:
Powinniśmy dążyć do jedzenia jak najmniej przetworzonej żywności; wybierać surowce, a nie gotowe produkty. Dotyczy to też nabiału. Jogurt naturalny jest znacznie zdrowszy niż dosładzany, aromatyzowany, barwiony, zagęszczony i konserwowany jogurt owocowy. W tym pierwszym znajdziemy tylko dobro z natury, substancje odżywcze, a w drugim sporo miejsca zajmują cukry proste, wypełniacze, poprawiacze smaku, trwałości i konsystencji.
Najlepszy nabiał to ten biały, z krótkim terminem przydatności do spożycia – jogurty, maślanki i kefiry naturalne. Nie oznacza to jednak, że trzeba na dobre zrezygnować z mlecznych produktów smakowych! Można łatwo zrobić je samemu. Po pierwsze, będzie to znacznie zdrowsze, po drugie – sami decydujemy, jaki jogurt jemy danego dnia. Możemy też tworzyć kompozycje smakowe, których nie ma na rynku, a jogurt czy maślankę wzbogacić o inne cenne składniki: len, otręby, pełne ziarna zbóż, miód czy suszone owoce. Nie można zapominać o tym, że fermentowany nabiał: zsiadłe mleko, maślanka, kefir i jogurt to bogactwo kultur bakterii, które usprawniają pracę jelit i poprawiają odporność. Fermentacja usuwa także większość laktozy z mleka.

Czy tłusty nabiał zawsze jest zły?

Część obaw związanych z produktami mlecznymi wynika z wysokiej zawartości tłuszczu w maśle, serze czy śmietanie. Czy rzeczywiście trzeba ich unikać jak ognia? Nie do końca. Kluczem do zdrowego żywienia jest umiar, czyli udział wszystkich grup pokarmów w odpowiednich proporcjach. Tłuszcze także są potrzebne. To w nich rozpuszczają się witaminy. Z lipidów, czyli m.in. tłuszczy, zrobione są błony komórkowe, które odpowiadają za poprawność procesów zachodzących w naszych ciałach czy wchłanianie pokarmu. Wreszcie tłuszcz jest nośnikiem smaku i daje poczucie sytości, a co za tym idzie – satysfakcję z posiłku. Najnowsze badania nad produktami mlecznymi pokazują, że żółte sery – zwłaszcza te tłuste – mogą… wspierać odchudzanie i osłaniać układ krwionośny przed działaniem cholesterolu! Odpowiada za to kwas linolowy. Warto więc zamienić od czasu do czasu odtłuszczony ser na jego pełnotłustego kuzyna – byle z umiarem!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.