Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Nie wszystkie wysokokaloryczne produkty są niezdrowe. Oto 5 dowodów
Mówisz “wysokokaloryczny”, myślisz “fast food”. Nie ulega wątpliwości, że żywność wysoko przetworzona charakteryzuje się wysoką kalorycznością i niską wartością odżywczą. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją produkty spożywcze, które - mimo wysokiej kaloryczności - są również bardzo zdrowe. To one powinny stanowić główny element diety na masę mięśniową czy jadłospisu stosowanego w okresie rekonwalescencji. Oto pięć wysokokalorycznych produktów, które warto włączyć do zdrowej diety.
Awokado
Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Tak, owoców, choć wiele osób wciąż błędnie zalicza go do warzyw. Niezależnie od klasyfikacji, na uwagę zasługują wyjątkowe właściwości awokado. Zarówno miąższ, jak i pestka kryją całą gamę składników odżywczych. Jednym z najważniejszych są zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega. Do tego dochodzą witaminy antyoksydacyjne (A, C, E), witamina K i witaminy z grupy B. Awokado jest także źródłem błonnika, steroli roślinnych oraz potasu, miedzi, fosforu, magnezu i żelaza.
Tłuste ryby
W zdrowym jadłospisie nie może zabraknąć także ryb (chyba że jesteś na diecie wegańskiej). Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega - związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. Do tego dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych (jodu, selenu, żelaza) oraz witamin (D, A, E i z grupy B). Najbardziej wysokokaloryczne gatunki to tłuste ryby morskie, czyli między innymi halibut, łosoś, makrela, szprot, sardynka i śledź.
Orzechy
Garść orzechów to wspaniała przekąska na wysokokalorycznej diecie. Orzechy warto także dodawać do dań, deserów i koktajli. Poszczególne gatunki kryją całą gamę składników pokarmowych. Zawierają białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega, witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne (magnez, cynk, żelazo, fosfor). Do jadłospisu najlepiej włączyć orzechy włoskie, pistacje, migdały, orzechy laskowe i ziemne.
Suszone owoce
Suszone owoce charakteryzują się znacznie wyższą zawartością cukru i kalorii niż gatunki świeże. Niemniej, są świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy i gotowych wyrobów cukierniczych. Zawierają sporo błonnika oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Dla przykładu: daktyle są dobrym źródłem potasu - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi. Inne owoce suszone, które zawierają cenne makro i mikroelementy, to między innymi: suszona goja, śliwki i żurawina.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada dostarcza organizmowi mniej więcej tyle samo kalorii, co tradycyjna, ale jest znacznie zdrowsza. Najzdrowsza tabliczka to ta z wysoką zawartością kakao (od 60% w górę). W gorzkiej czekoladzie znajdziemy między innymi magnez oraz flawonoidy i polifenole. Warto ją mieć pod ręką podczas wytężonej pracy umysłowej.
Dieta 2000 kcal czy 2500 kcal - która z nich jest wysokokaloryczna?
Czy dieta 2000 kcal jest już zaliczana do “wysokokalorycznych”? To zależy. Kaloryczność jadłospisu dobiera się indywidualnie - z uwzględnieniem dziennego zapotrzebowania kalorycznego jednostki. Jeśli chcesz skomponować menu na przytycie lub zbudowanie masy mięśniowej, skorzystaj z internetowych kalkulatorów kalorii. W celu właściwego zbilansowania diety warto udać się również na konsultację dietetyczną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana