Artykuł sponsorowany

Jakie przyprawy są najbardziej bezpieczne dla zdrowia?

Jakie przyprawy są najbardziej bezpieczne dla zdrowia?

Za pomocą przypraw w kuchni można urozmaicić wiele potraw i przyczynić się do ich oryginalnych smaków. Są one potężnym orężem, bo nawet te same przepisy można z ich pomocą tak modyfikować, że za każdym razem wychodzi odmienny efekt. Dodatkowo przyprawy wpływają na funkcje organizmu. Stosowane z umiarem nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale wykazują również działania lecznicze. Które z nich są najbezpieczniejsze?

Jak można podzielić wszystkie przyprawy?

Przyprawy w kuchni dzieli się na ziołowe, pozyskane na skutek procesów technologicznych, biologicznych i chemicznych oraz mieszanki przypraw, które bywają kompozycją naturalnych dodatków do potraw. To właśnie naturalne przyprawy z roślin są najzdrowsze, a niekiedy nawet działają prozdrowotnie. Przeważnie jednak pomagają w dobrym trawieniu pokarmów. Odmianą dodatków ziołowych są przyprawy korzenne, które powstają z części roślin rosnących w klimacie ciepłym i tropikalnym, jak na przykład cynamon, wanilia, goździki czy imbir.

Mieszanki przypraw, które między innymi są opracowywane i sprzedawane w firmach takich jak FLORAMEX, najczęściej mają postać sproszkowaną. Można w nich znaleźć kłącza, liście, korzenie i inne elementy roślin. Mieszanki bywają tak skomponowane, by przywodziły na myśl potrawy z różnych części świata. Przykładem może być mieszanka curry, która kojarzy się ze smakami azjatyckimi. Popularnymi mieszankami są na przykład zioła prowansalskie lub śródziemnomorskie.

Zdrowe przyprawy

Przyprawy naturalnego pochodzenia zawierają witaminy, mikroelementy i szereg zdrowych substancji, które wpływają pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Odpowiednie ich dawkowanie wpływa dobroczynnie na człowieka. Można więc uznać, że takie przyprawy są zdrowe.

Na lepszą pracę żołądka najlepszymi przyprawami są kminek, kolendra, koperek i lubczyk. Dodatkowo są one bardzo dobre w smaku i z czasem trudno z nich całkowicie zrezygnować. Osoby, które są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, powinny używać w swojej kuchni takich przypraw, jak anyż, mięta, tymianek i majeranek. Pomocne w walce z infekcjami są również cząber i bazylia.

W codziennym funkcjonowaniu nie sposób przecenić melisy, waleriany i goździków, które to zioła działają uspokajająco oraz kurkumy, której właściwości prozdrowotne są ogromne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.