Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Jak się odżywiać, cierpiąc na nietolerancję glutenu?
Dieta bezglutenowa polega na zdrowym jedzeniu i wykreśleniu z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż. Jest ona skierowana przede wszystkim do osób, które cierpią na nietolerancję na dany składnik. Jakie są typowe objawy nietolerancji? Jakie produkty są wskazane na diecie bezglutenowej, a jakich lepiej unikać? O tym poniżej.
Czym objawia się nietolerancja glutenu?
Na najcięższą postać nietolerancji glutenu (czyli celiakię) cierpi około 1% populacji. Oprócz tego dochodzą jeszcze alergie i nadwrażliwości na dany składnik. W związku z tym spożywanie glutenu może być niewskazane dla wielu osób. Jak jednak rozpoznać objawy? Do najczęstszych objawów zalicza się wzdęcia oraz bóle brzucha. Do tego występować mogą inne problemy jelitowe: biegunka, nudności, zaparcia, a także wymioty. Co więcej, z powodu nietolerancji glutenu może wynikać znacznie więcej objawów pozajelitowych, w tym problemy skórne, kostno-stawowe, neurologiczne czy endokrynologiczne. Niestety ze względu na ilość symptomów, można je dopasować do wielu innych schorzeń – w związku z czym trudno jednoznacznie rozpoznać nietolerancję glutenu bez poddania się odpowiednim badaniom.
Produkty wskazane i przeciwwskazane na diecie bezglutenowej
Przechodząc na dietę bezglutenową, należy unikać przede wszystkim produktów spożywczych na bazie pszenicy, żyta oraz jęczmienia. W pierwszej chwili wydaje się to dużym ograniczeniem – w końcu z tego składają się m.in. takie produkty jak: pieczywo, ciasta, drożdżówki, pizza, pierogi, naleśniki, makarony, mięsa i warzywa panierowane itp. W gruncie rzeczy istnieje jednak wiele alternatyw z mąk bezglutenowych. Ponadto dieta bezglutenowa, jak każda inna, powinna bazować na dużej ilości warzyw, owoców, chudym mięsie, rybach, jajkach i produktach mlecznych. Do tego naturalnie bezglutenowe są m.in.:
ryż,
kukurydza,
ziemniaki i bataty,
gryka,
soczewica,
ciecierzyca,
fasola,
orzechy,
soja.
Uwzględniając taką ilość składników łatwo zadbać o to, aby dieta bezglutenowa była smaczna, zdrowa i różnorodna. Dowodem na to jest chociażby popularność jadłospisu z wyłączeniem glutenu w cateringach dietetycznych.
Coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę gluten-free, aby sprawdzić samopoczucie po rezygnacji z glutenu. Wśród naszych klientów dużo osób pozostało na tej diecie, ponieważ okazuje się ona dla nich równie smaczna, co potrawy przygotowywane na innych dietach. W naszym jadłospisie stawiamy na różnorodność, aby za każdym razem posiłek sprawiał przyjemność. Do tego dbamy o to, aby pomimo braku niektórych produktów, zachowywać odpowiednie wartości odżywcze – opowiada jeden z kucharzy cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food, należącego do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W związku z tym dieta pudełkowa może nie tylko wspomóc osiągnięcie zamierzonej wagi i utrzymanie zdrowego stylu życia, ale pozwala również zapobiec wielu nieprzyjemnym objawom związanym z nietolerancją pokarmową. Dana opcja cateringowa jest z pewnością sporym ułatwieniem dla osób cierpiących na celiakię oraz inne tego typu dolegliwości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana