Materiał Partnera

Jak się odżywiać, cierpiąc na nietolerancję glutenu?

Jak się odżywiać, cierpiąc na nietolerancję glutenu?

Dieta bezglutenowa polega na zdrowym jedzeniu i wykreśleniu z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż. Jest ona skierowana przede wszystkim do osób, które cierpią na nietolerancję na dany składnik. Jakie są typowe objawy nietolerancji? Jakie produkty są wskazane na diecie bezglutenowej, a jakich lepiej unikać? O tym poniżej.

Czym objawia się nietolerancja glutenu?

Na najcięższą postać nietolerancji glutenu (czyli celiakię) cierpi około 1% populacji. Oprócz tego dochodzą jeszcze alergie i nadwrażliwości na dany składnik. W związku z tym spożywanie glutenu może być niewskazane dla wielu osób. Jak jednak rozpoznać objawy? Do najczęstszych objawów zalicza się wzdęcia oraz bóle brzucha. Do tego występować mogą inne problemy jelitowe: biegunka, nudności, zaparcia, a także wymioty. Co więcej, z powodu nietolerancji glutenu może wynikać znacznie więcej objawów pozajelitowych, w tym problemy skórne, kostno-stawowe, neurologiczne czy endokrynologiczne. Niestety ze względu na ilość symptomów, można je dopasować do wielu innych schorzeń – w związku z czym trudno jednoznacznie rozpoznać nietolerancję glutenu bez poddania się odpowiednim badaniom.

Produkty wskazane i przeciwwskazane na diecie bezglutenowej

Przechodząc na dietę bezglutenową, należy unikać przede wszystkim produktów spożywczych na bazie pszenicy, żyta oraz jęczmienia. W pierwszej chwili wydaje się to dużym ograniczeniem – w końcu z tego składają się m.in. takie produkty jak: pieczywo, ciasta, drożdżówki, pizza, pierogi, naleśniki, makarony, mięsa i warzywa panierowane itp. W gruncie rzeczy istnieje jednak wiele alternatyw z mąk bezglutenowych. Ponadto dieta bezglutenowa, jak każda inna, powinna bazować na dużej ilości warzyw, owoców, chudym mięsie, rybach, jajkach i produktach mlecznych. Do tego naturalnie bezglutenowe są m.in.:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • ziemniaki i bataty,
  • gryka,
  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • orzechy,
  • soja.

Uwzględniając taką ilość składników łatwo zadbać o to, aby dieta bezglutenowa była smaczna, zdrowa i różnorodna. Dowodem na to jest chociażby popularność jadłospisu z wyłączeniem glutenu w cateringach dietetycznych.

Coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę gluten-free, aby sprawdzić samopoczucie po rezygnacji z glutenu. Wśród naszych klientów dużo osób pozostało na tej diecie, ponieważ okazuje się ona dla nich równie smaczna, co potrawy przygotowywane na innych dietach. W naszym jadłospisie stawiamy na różnorodność, aby za każdym razem posiłek sprawiał przyjemność. Do tego dbamy o to, aby pomimo braku niektórych produktów, zachowywać odpowiednie wartości odżywcze – opowiada jeden z kucharzy  cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food, należącego do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W związku z tym dieta pudełkowa może nie tylko wspomóc osiągnięcie zamierzonej wagi i utrzymanie zdrowego stylu życia, ale pozwala również zapobiec wielu nieprzyjemnym objawom związanym z nietolerancją pokarmową. Dana opcja cateringowa jest z pewnością sporym ułatwieniem dla osób cierpiących na celiakię oraz inne tego typu dolegliwości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję