Artykuł sponsorowany

Hiszpańskia oliwa z oliwek - zdrowa alternatywa dla oleju

Hiszpańskia oliwa z oliwek - zdrowa alternatywa dla oleju

Coraz większa świadomość konsumentów w temacie zdrowego odżywiania idzie w parze z wyborami produktów wyższej jakości, które wykazują dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest oliwa z oliwek. Diety beztłuszczowe odeszły w niepamięć, gdy przeprowadzono i opublikowano serię badań udowadniających pozytywne działanie jednonienasyconych tłuszczów. Z tego rodzaju tłuszczów w największym procencie składa się oliwa z oliwek. Dlaczego warto wybrać tę, która produkowania jest w Hiszpanii?

Z jakich oliwek produkowana jest hiszpańska oliwa?

Hiszpania to słoneczny kraj o klimacie śródziemnomorskim, który zapewnia doskonałe warunki do uprawy oliwek. Dzięki temu na całym jej terenie funkcjonuje mnóstwo gajów oliwnych, w których rośnie ponad 26 odmian. Najpopularniejsze z nich to:

  • picuda – uprawiana głównie w prowincji Kordoba, owoce drzew oliwnych tej odmiany mają bardzo delikatny smak, podobnie jak oliwa, która jest z niej wytwarzana;

  • picual – oliwki tej odmiany znane są z lekko gorzkiego smaku, dlatego oliwa, jaka z nich powstaje, jest bardzo wyrazista i nieco cierpka;

  • arbequina – oliwki uprawiane głównie w Katalonii, to niezwykle smaczne owoce, a oliwa, jaką się z nich produkuje, ma wyjątkowo intensywny aromat;

  • hojiblanca – odmiana oliwek, która wyróżnia się gorzkim i pikantnym smakiem, z tego powodu oliwa z oliwek tej odmiany jest równie wyrazista i nieco gorzka.

Smak hiszpańskiej oliwy z oliwek – co mówi o jej jakości?

Rynek oferuje wiele rodzajów oliwy z oliwek, dlatego warto wiedzieć, jakimi cechami wyróżnia się wyrób hiszpański. O wysokiej jakości świadczy jej smak i zapach. Jeśli po otwarciu butelki nie uderza Cię wyraźny zapach łączący w sobie nie tylko aromat oliwek, ale i zielonej trawy czy fig, oznacza to, że oliwa nie jest najwyższej jakości. O jej klasie świadczy również kolor. W zależności od użytej odmiany oliwek powinien być zielony lub żółty. Lepiej wystrzegać się produktów o kolorach ciemnożółtym zmierzającym w kierunku pomarańczowego. No i oczywiście smak. Bez względu na to, czy hiszpańska oliwa z oliwek powstała z odmiany łagodnej, czy wyrazistej, smak zawsze jest wyczuwalny. Oliwa bez smaku nie jest oliwą dobrej jakości.

Jakie wartości odżywcze ma hiszpańska oliwa z oliwek?

Oprócz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych hiszpańska oliwa z oliwek jest cennym źródłem witamin, takich jak A, D, C i E. Dostarcza również magnez i wiele innych, cennych dla zdrowia minerałów. Jest źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.