Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Dlaczego warto jeść grzyby?
Wartości odżywcze grzybów
Wśród dietetyków możemy spotkać się z różnymi opiniami na temat wartości odżywczych grzybów. Niektórzy z nich twierdzą, że grzyby dostarczają do naszych potraw wyłącznie smaku i aromatu, choć ta teza staje się coraz mniej popularna - i słusznie. Grzyby to świetny produkt na zupy, sosy i farsze do mięs, czy dodatek do porannej jajecznicy, ponieważ są bardzo esencjonalne. Składają się przede wszystkim z wody, tak samo, jak warzywa, więc są produktem niskokalorycznym. Dostarczają nam niewielkie, ale cenne ilości soli mineralnych. Zawartość soli mineralnych w grzybach zależy od miejsca pochodzenia. Jeśli ściółka, na której rosną, jest bogata w minerały, możemy liczyć na omawiane sole mineralne. To nie wszystko. Grzyby dostarczają nam także witamin, przede wszystkim witaminy B1 i B2 oraz witaminy A w postaci karotenu. Grzyby to również źródło białka i błonnika. Przypomnijmy sobie smak i konsystencję gotowanych pieczarek. Pieczarki, podobnie jak inne grzyby, zapewniają nam poczucie sytości właśnie ze względu na zawartość błonnika, konkretniej chityny - mówi nam przedstawiciel producenta RAWONA z Pszczyny.
Ładunek zdrowotnych korzyści
Wbrew pozorom i tezom niektórych dietetyków, grzyby są gęste odżywczo w przeliczeniu na 1 kcal. Nasze zmysły odbierają ich konsystencję podobnie jak mięso, dlatego czasem nazywa się je „mięsem lasu”. W skali gęstości odżywczej pieczarki zdobywają aż 10 razy więcej punktów niż na przykład pierś z kurczaka. Skala, o której mowa to ANDI (Aggregate Nurient Density Index), opracowana przez dra Joela Fuhrmana, specjalisty medycyny żywienia. Porządkuje ona punkty w zależności od składników odżywczych na jednostkę kalorii. To fenomenalne podejście pokazuje nam, jakie produkty w tej samej ilości energii dadzą nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Skala ta pomaga nam eliminować produkty, które dostarczą nam wyłącznie „pustych kalorii”. Grzyby dodatkowo wspierają nasz system odpornościowy, ponieważ zawierają sporą ilość antyutleniaczy. Przykładem może być selen, który pomaga nam chronić się przed przeziębieniami, poprawia odporność immunologiczną. Grzyby zawierają także inny korzystny dla naszego zdrowia antyutleniacz: ergotioneinę. Znajdziemy ją w pieczarkach i boczniakach oraz w grzybach shitake, reishi i maitake. Warto podkreślić, że obróbka termiczna nie wpływa na zmniejszenie ilości tego antyutleniacza, tylko powoduje jej uwolnienie z komórek. Grzyby są także bogate w substancje antyoksydacyjne, które mają działanie antyzapalne i przeciwalergiczne, na przykład kwas kawowy i kwas galusowy. Warto więc jeść grzyby nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale także ze względu na zdrowie!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana