Artykuł sponsorowany

Dlaczego kiszonki są zdrowe?

Dlaczego kiszonki są zdrowe?

Słynne kiszonki są popularne w polskiej diecie. Kiszenie (kwaszenie) warzyw opiera się na procesie fermentacji mlekowej – jednej z najstarszych metod zwiększania daty przydatności do spożycia. Kiszonki uważa się powszechnie za bardzo zdrowe warzywa, które powinny się pojawiać regularnie w codziennej diecie. Skąd wynikają takie prozdrowotne właściwości?

Czym są kiszonki?

Kiszonki to warzywa, które zostały poddane procesowi fermentacji. Mogą być one przechowywane w takim stanie przez wiele miesięcy – bez ryzyka zatrucia pokarmowego. W wyniku fermentacji wytwarzany jest mleczan, który zmienia pH kiszonych warzyw – dzięki temu nie dochodzi do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów i bakterii gnilnych. Kiszeniu najczęściej poddawane są ogórki gruntowne, kapusta biała i czerwona, papryka, dynia, cukinia, zielone pomidory, cebula, buraki. Coraz większą popularność zyskują też kiszonki nieoczywiste z dalekiej Azji (a dokładniej Korei) – słynne kim-chi.

Zalety kiszonek

Kiszonki tradycyjne i nietradycyjne charakteryzują się specyficznym, nieco kwaśnym smakiem. Ich właściwości są nieprawdopodobne – mają działania prozdrowotne (m.in. wspomagają trawienie, korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową). Kiszonki można określić jako bogate źródło wielu witamin, np. C, E, beta-karotenu. To naturalne, niskokaloryczne probiotyki. Cechują się kwaśnym pH, które wpływa na zakwaszenie żołądka i pomaga w trawieniu białek. Osoby, które cierpią na niedobór błonnika pokarmowego, powinny jak najszybciej włączyć do swojej diety kiszonki. Kiszone warzywa mogą pochwalić się też bogactwem niezbędnych do życia pierwiastków, np. potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu. Dietetycy polecają sięgać po nie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu znacząco spada. Z kiszonek powinny zrezygnować osoby cierpiące na nietolerancję histaminy oraz nadciśnienie.

Producent kiszonek Zakiszony zajmuje się przetwórstwem warzyw od wielu lat, zawsze na bazie sprawdzonych, rodzinnych receptur. Wśród jego oferty znajdziemy m.in. kiszone ogórki w różnych odsłonach, kalafior, buraki, rzodkiewkę, kim-chi. 

Co wpływa na prozdrowotne właściwości kiszonek?

Prozdrowotne właściwości kiszonek wynikają z fermentacji mlekowej – procesu ich powstania. W wyniku zakwaszania warzyw następuje uwolnienie wielu witamin i pierwiastków, wspomagających bezpośrednio funkcjonowanie układu pokarmowego, immunologicznego. Dietetycy podkreślają, że składniki odżywcze z kiszonek są doskonale przyswajalne. Kiszenie wpływa na zmniejszenie substancji antyodżywczych (np. azotany, kwas szczawiowy). 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.