Artykuł sponsorowany

Czy oliwa z oliwek jest dobra dla zdrowia?

Czy oliwa z oliwek jest dobra dla zdrowia?
Oliwa z oliwek to coraz popularniejszy w polskich kuchniach tłuszcz roślinny. Wybieramy go nie tylko ze względu na smak, który nadaje potrawom – często argumentem decydującym o zastosowaniu oliwy zamiast powszechnie używanego oleju jest przekonanie o jej prozdrowotnych właściwościach. Sprawdźmy, czy faktycznie oliwa z oliwek jest tak zdrowa jak się powszechnie uważa.

Charakterystyka oliwy i jej rodzaje

Oliwa, jak sama jej nazwa wskazuje, to produkt otrzymywany z owoców drzewa oliwkowego, których miąższ poddawany jest procesowi tłoczenia. Otrzymywany w ten sposób sok jest następnie odwirowywany w celu pozbycia się wody oraz filtrowany. W zależności od odmiany oliwek, metody tłoczenia a nawet terminu zbioru owoców otrzymywana oliwa może posiadać charakterystyczny kolor i smak. Wyróżnia się kilka rodzajów oliwy:
  • Extra Virgin – pozyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno, jest gęsta i ma zielony kolor. Ze wszystkich rodzajów oliwy jest najwyższej jakości. Poziom jej kwasowości wynosi do 0,08 %. Zalecane jest stosowanie jej na zimno, np. do sałatek
  • Virgin – pozyskiwana również z pierwszego tłoczenia, lecz poziom jej kwasowości wynosi od 0,08 do 2%. Może być stosowana na zimno i na ciepło, np. do smażenia lub gotowania.
  • Lampante – to oliwa poddawana rafinacji, w wyniku której traci ona swój zapach, smak oraz wartości odżywcze. Aby nadrobić te straty często miesza się ją w odpowiednich proporcjach z oliwą virgin lub extra virgin. Rafinacja oliwy powoduje, że wydłużony zostaje jej czas przydatności do spożycia, może być z powodzeniem stosowana w wysokich temperaturach.
  • Z wytłoczyn oliwnych – to oliwa najniższej jakości, pozyskiwana z pozostałości po procesie tłoczenia i poddawana rafinacji.

Właściwości zdrowotne oliwy

Poza właściwościami smakowymi, oliwa może zaoferować bardzo wiele jeśli chodzi o korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Aż 24% składu oliwy stanowią kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, między innymi bardzo ważny dla zachowania zdrowia kwas omega-3, który ma działania przeciwnowotworowe oraz przeciwdziała starzeniu się komórek – mówi przedstawiciel firmy ErjoxPonad 70% składu oliwy stanowi z kolei jednonienasycony kwas oleinowy, który równie zapobiega powstawaniu komórek rakowych w organizmie oraz jest przydatny w walce ze stanami zapalnymi.
Na tym lista zdrowotnych właściwości oliwy oczywiście się nie kończy. Jest ona bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które są niezbędne w profilaktyce nowotworów oraz chorób układu krążenia. Badania dowodzą również, że regularne spożywanie oliwy może mieć znaczny wpływ na zredukowanie ryzyka udarów mózgu, chorób serca, choroby Alzheimera, cukrzycy oraz wielu innych chorób i dolegliwości. Jednocześnie oliwa może skutecznie przeciwdziałać otyłości – warto zastąpić nią inne używane w gospodarstwie tłuszcze. Jednocześnie należy pamiętać, że oliwa extra virgin, która jest najzdrowsza, powinna być stosowana na zimno. Obróbka cieplna powoduje, że nie tylko traci ona swoje właściwości, ale może również stać się szkodliwa. Warto ją dodawać np. do sosów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.