Artykuł sponsorowany

Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Gluten – to słowo budzi kontrowersje. Czy gluten rzeczywiście jest szkodliwy? A jeśli tak, to dla kogo? Czy wszyscy powinniśmy się przestawić na dietę bezglutenową? Dowiedz się więcej o glutenie, jego właściwościach oraz wpływie na zdrowie człowieka. W jakich produktach jest gluten i jak odróżnić produkty bezglutenowe od pozostałych? Gdzie można kupić te pierwsze?

Gluten – podstawowe informacje

Gluten zalicza się do białek roślinnych. Właściwie jest to mieszanina gliadyny i gluteniny. Gluten znajduje się w niektórych zbożach, m.in. pszenicy oraz życie, ale też w jęczmieniu. Oznacza to, że znajdziemy go w takich produktach, jak: pieczywo, makarony, wyroby garmażeryjne (pierogi, kopytka, naleśniki), a także w ciastach, płatkach śniadaniowych i wielu innych.

Co więcej, ponieważ gluten zmienia konsystencję produktów, stanowi też samodzielny surowiec spożywczy. Oznacza to, że możemy go znaleźć również w wyrobach, których pochodzenie nie wskazywałoby na zawartość glutenu, m.in. w wędlinach.

Produkty bezglutenowe są specjalnie oznaczane – wówczas można mieć pewność, że nie zawierają go nawet odrobiny. Takie wyroby mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa.

Kiedy gluten jest szkodliwy?

Gluten był obecny w naszej diecie od zawsze, a pszenica stanowiła podstawę kulinariów naszych przodków. Trudno uwierzyć, że tak powszechnie spożywane białko mogłoby mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Rzeczywiście, osobom, którym nic nie dolega, gluten nie wyrządzi krzywdy.

Inaczej rzecz ma się z osobami cierpiącymi na celiakę. U nich nawet niewielka ilość glutenu wywołuje reakcję immunologiczną i prowadzi do uszkodzenia jelit. To z kolei utrudnia wchłanianie wszelkich substancji odżywczych i prowadzi do wyniszczania organizmu.

Dlatego osoby z celiaką muszą bezwzględnie zrezygnować z pożywienia zawierającego choćby śladowe ilości glutenu. Specjalnie dla nich powstaje coraz więcej  produktów bezglutenowych. Ich szeroką gamę można kupić online w sklepie Słoneczko.

Produkty bezglutenowe nie tylko dla osób z celiakią

Coraz więcej zdrowych osób decyduje się na dietę bezglutenową i zauważa poprawę samopoczucia. Najnowsze doniesienia ze świata medycyny sugerują, że pewna grupa osób wykazuje nadwrażliwość na gluten.

Warto pamiętać, że wszelkie diety eliminacyjne powinny być konsultowane z lekarzem i poprzedzone wnikliwą diagnostyką. Jeśli masz podejrzenie celiakii bądź nadwrażliwości na gluten, wykonaj badania i porozmawiaj ze specjalistą o tym, jak w bezpieczny sposób wprowadzać zmiany do swojej diety.

Czasowa eliminacja glutenu lub ograniczenie jego spożywania może być sposobem na to, aby przekonać się, czy jest to dieta dla Ciebie. Wypróbuj produkty bezglutenowe i sprawdź, jak się poczujesz!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.