Artykuł sponsorowany

Czy czekolada może być zdrowa?

Czy czekolada może być zdrowa?

Wiele osób uwielbia czekoladę, dlatego często trudno jest im poprzestać na jednym kawałku. Dodatkowo jest dość kaloryczna, lecz posiada również wiele pozytywnych właściwości. Mówi się, że podnosi poziom endorfin i po jej zjedzeniu człowiek czuje się bardziej szczęśliwy. Czy jednak czekolada może być uznana za zdrową przekąskę? Podpowiadamy.

Jakie właściwości ma czekolada?

Czekolada może być mniej lub bardziej zdrowa. Wszystko zależy od tego, jaki ma skład. Zazwyczaj produkowana jest z miazgi kakaowej i tłuszczu. Wtedy zawiera w sobie następujące substancje:

  • magnez — pełni on w organizmie wiele ważnych funkcji. Wpływa m.in. na pamięć i koncentrację, układ naczyniowy, serce, metabolizm kości, ale również poziom glukozy we krwi,

  • żelazo — wspiera układ odpornościowy, a także nerwowy i ma działanie przeciwutleniające. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć,

  • cynk i selen — to te pierwiastki odpowiadają za zwiększenie wydzielania endorfin, czyli hormonów, które odpowiadają za poprawę humoru i redukcję stresu,

  • flawonoidy — to związki z grupy polifenoli, które mają duży wpływ na działanie układu krążenia. Hamują utlenienie złego cholesterolu i regulują napięcie ścian naczyniowych,

  • fenyloetyloaminę — jest obecna w mózgu i pełnił rolę neuroprzekaźnika. Działa psychoaktywnie, powodując poprawę nastroju.

 

W zależności od składu czekolady mogą znajdować się w niej również inne składniki, takie jak: wapń, potas, fosfor i miedź. Za najzdrowszą uznawana jest czekolada gorzka, czyli taka, która zawiera kakao na poziomie minimum 60-70%. Jest to spowodowane faktem, iż właśnie ten związek jest cennym źródłem antyoksydantów. To one pomagają zwalczać wolne rodniki, chronić przed miażdżycą i mają wpływ na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia.

 

Rodzaje czekolady 

Sklep Oliwki oferuje różne rodzaje czekolady belgijskiej. Wśród nich można wymienić:

  • białą — nie zawiera w sobie miazgi kakaowej, dlatego pozbawiona jest wszystkich właściwości, za które ten składnik odpowiada. Stąd też jej również charakterystyczny kremowy kolor,

  • mleczną — zwyczaj zawiera od 10 do 20% masy kakaowej. Reszta składników to cukier, mleko w proszku i różne dodatki,

  • gorzką — ten rodzaj zawiera w sobie najwięcej miazgi kakaowej, ponieważ minimum 60-70% i znacznie mniej cukru niż pozostałe. Z tego powodu uznawana jest za najbardziej wartościową, ale również najmniej słodką.

Produkty te mogą być wzbogacone owocami, takimi jak porzeczki, borówki, jagody, czy truskawki. Niektóre zawierają też orzechy – w całości lub rozdrobnione.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.