Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Czy czekolada może być zdrowa?
Wiele osób uwielbia czekoladę, dlatego często trudno jest im poprzestać na jednym kawałku. Dodatkowo jest dość kaloryczna, lecz posiada również wiele pozytywnych właściwości. Mówi się, że podnosi poziom endorfin i po jej zjedzeniu człowiek czuje się bardziej szczęśliwy. Czy jednak czekolada może być uznana za zdrową przekąskę? Podpowiadamy.
Jakie właściwości ma czekolada?
Czekolada może być mniej lub bardziej zdrowa. Wszystko zależy od tego, jaki ma skład. Zazwyczaj produkowana jest z miazgi kakaowej i tłuszczu. Wtedy zawiera w sobie następujące substancje:
magnez — pełni on w organizmie wiele ważnych funkcji. Wpływa m.in. na pamięć i koncentrację, układ naczyniowy, serce, metabolizm kości, ale również poziom glukozy we krwi,
żelazo — wspiera układ odpornościowy, a także nerwowy i ma działanie przeciwutleniające. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć,
cynk i selen — to te pierwiastki odpowiadają za zwiększenie wydzielania endorfin, czyli hormonów, które odpowiadają za poprawę humoru i redukcję stresu,
flawonoidy — to związki z grupy polifenoli, które mają duży wpływ na działanie układu krążenia. Hamują utlenienie złego cholesterolu i regulują napięcie ścian naczyniowych,
fenyloetyloaminę — jest obecna w mózgu i pełnił rolę neuroprzekaźnika. Działa psychoaktywnie, powodując poprawę nastroju.
W zależności od składu czekolady mogą znajdować się w niej również inne składniki, takie jak: wapń, potas, fosfor i miedź. Za najzdrowszą uznawana jest czekolada gorzka, czyli taka, która zawiera kakao na poziomie minimum 60-70%. Jest to spowodowane faktem, iż właśnie ten związek jest cennym źródłem antyoksydantów. To one pomagają zwalczać wolne rodniki, chronić przed miażdżycą i mają wpływ na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia.
Rodzaje czekolady
Sklep Oliwki oferuje różne rodzaje czekolady belgijskiej. Wśród nich można wymienić:
białą — nie zawiera w sobie miazgi kakaowej, dlatego pozbawiona jest wszystkich właściwości, za które ten składnik odpowiada. Stąd też jej również charakterystyczny kremowy kolor,
mleczną — zwyczaj zawiera od 10 do 20% masy kakaowej. Reszta składników to cukier, mleko w proszku i różne dodatki,
gorzką — ten rodzaj zawiera w sobie najwięcej miazgi kakaowej, ponieważ minimum 60-70% i znacznie mniej cukru niż pozostałe. Z tego powodu uznawana jest za najbardziej wartościową, ale również najmniej słodką.
Produkty te mogą być wzbogacone owocami, takimi jak porzeczki, borówki, jagody, czy truskawki. Niektóre zawierają też orzechy – w całości lub rozdrobnione.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana