Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Czujesz, że gorzej widzisz? Reaguj!
Dlaczego oko gorzej widzi?
Oko jest skomplikowanym układem optycznym, który składa się przede wszystkim z rogówki, soczewki, cieczy wodnistej i ciała szklistego. Układ ten ma zdolność łamania światła. Oko miarowe (czyli prawidłowe) ogniskuje światło na soczewce, która ma zmienną moc, zależną od odległości od obiektu, na który oko patrzy. Moc łamiąca soczewki zwiększa się, jeśli oko ogląda przedmiot z bliska, a zmniejsza – gdy z daleka. Widzenie z bliży prowadzi do napięcia akomodacji (nastawności), czyli zmian tej mocy i kształtu soczewki w efekcie napinania okrężnych włókien mięśnia rzęskowego oka. (1) Dzięki akomodacji oko potrafi prawidłowo ogniskować obraz przedmiotu oglądanego z bliska, mimo że promienie, które ten przedmiot odbija, są rozbieżne. Moc oka miarowego wynosi 62 dioptrie (D), przy czym rogówka ma moc +43 D, a soczewka +19 D. Jeśli nie ma równowagi między mocą układu optycznego oka a długością gałki ocznej, rozpoznaje się wadę refrakcji. W takich przypadkach mówi się o tzw. oku niemiarowym, w którym światło może ogniskować się przed siatkówką (wtedy mamy do czynienia z krótkowzrocznością) lub za siatkówką (to nadwzroczność). Kiedy układ optyczny oka nie ma jednego punktowego ogniska, rozwija się niezborność (astygmatyzm). Obraz, który nie został prawidłowo zogniskowany, jest nieostry. (1)Niewyraźne widzenie – co robić?
Nie udało się jeszcze opracować metod, które pozwoliłyby zatrzymać progresję wad wzroku. W takich przypadkach konieczna jest wizyta u okulisty, który zaleci odpowiednią korekcję wady (szkła okularowe, soczewki kontaktowe). Później należy pamiętać o regularnych kontrolach okulistycznych. Warto też jak najwięcej czasu spędzać w naturalnym oświetleniu oraz zadbać o prawidłowe oświetlenie sztuczne wewnątrz pomieszczeń, zwłaszcza w czasie pracy wzrokowej. (1) Wady wzroku często są uwarunkowane genetycznie, więc u ich podstaw leżą niemodyfikowalne czynniki ryzyka. Można jednak zapobiegać pogarszaniu się wzroku w wyniku chorób narządu wzroku. Jednym z ważnych elementów profilaktyki jest dieta, która powinna dostarczać odpowiednie ilości witamin, składników mineralnych i innych związków antyoksydacyjnych, które wykazują działanie ochronne na siatkówkę. Należą do nich m.in.:- witamina C (w grejpfrutach, cytrynach, truskawkach, szpinaku, kalafiorze i pomidorach);
- witamina E (w pestkach słonecznika, olejach roślinnych, zarodkach pszennych i awokado);
- karotenoidy, w tym luteina i zeaksantyna (we włoskiej kapuście, koprze, brukselce i sałacie);
- kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA i EPA (w sardynkach halibutach i dorszach);
- cynk (w kiełkach zbóż, otrębach i rybach morskich);
- selen (w rybach, kukurydzy, warzywach strączkowych). (2)
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana