Artykuł sponsorowany

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Możesz być zaskoczony!

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Możesz być zaskoczony!

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu w osoczu nie jest dobrą wiadomością dla pacjenta. Długo utrzymująca się hipercholesterolemia może prowadzić do rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych – w tym miażdżycy czy wieńcówki. Dlatego warto zadbać o jak najszybsze wyrównanie tego parametru. To nie tylko kwestia przyjmowania odpowiednich leków. Kluczowa jest także odpowiednia dieta. Zobacz, czego nie można jeść przy wysokim cholesterolu.

Wysoki cholesterol – skąd się bierze? 

Wysoki cholesterol, zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, to stan, w którym u pacjenta występują:

  • stężenie cholesterolu LDL na poziomie ≥3,0 mmol/l (115 mg/dl)

  • poziom cholesterolu całkowitego ≥5,0 mmol/l (190 mg/dl)[1].

Jeżeli badania krwi wskażą takie wartości, można mówić o hipercholesterolemii. Przyczyn tego zjawiska może być wiele – począwszy od genetycznych, aż po te związane z rozwojem innych chorób, np. niedoczynności tarczycy. Jednak częstym podłożem zaburzeń lipidowych jest również nieprawidłowa dieta[2]. Stąd też jednym z kluczowych wskazań medycznych jest wprowadzenie zmian w jadłospisie – tak, aby wspomagał on obniżenie stężenia „złego” cholesterolu frakcji LDL i uzyskanie lepszej równowagi między LDL a HDL (czyli tzw. dobrym cholesterolem).

Dieta przy wysokim cholesterolu – na czym polega?

Dieta cholesterolowa powinna być prowadzona zgodnie z ogólnymi zasadami odnośnie do bilansowania posiłków, uzupełnionymi o dodatkowe wskazania. Chodzi tutaj przede wszystkim o zmniejszenie spożycia:

  • cholesterolu pokarmowego (do 200 mg dziennie),

  • nasyconych kwasów tłuszczowych (powinny stanowić mniej niż 7% dziennej energii),

  • izomerów kwasów tłuszczowych trans,

  • cukrów prostych[3].

Jednocześnie zaleca się:

  • wzbogacenie jadłospisu o produkty zawierające fitosterole – te substancje, zawarte np. w margarynie Optima Cardio, przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[4];

  • wybieranie zdrowych tłuszczów roślinnych w zamian za zwierzęce – rekomendowane są np. oliwa, olej rzepakowy, lniany czy orzechy;

  • spożywanie ryb co najmniej 2x w tygodniu – szczególnie polecane są te świeże, pieczone oraz gotowane;

  • spożycie ok. 500 g warzyw i 300 g owoców dziennie[5].

Osobom otyłym zaleca się również redukcję masy ciała – pomaga to w zmniejszeniu stężenia LDL-C oraz obniżeniu poziomu trójglicerydów.

Czego nie można jeść przy wysokim poziomie cholesterolu?

Wiesz już, co warto jeść z myślą o obniżeniu poziomu cholesterolu. Jednak warto również poznać listę produktów, którym trzeba powiedzieć „nie”. Oto te, na które powinieneś najbardziej uważać.

  • Słone przekąski

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, to podstawowa przyprawa stosowana na co dzień niemal wszędzie. Dlaczego nie jest zalecana przy wysokim cholesterolu? Ponieważ podnosi ciśnienie krwi[6].To jednak nie jedyne „zło”, które czai się np. w chipsach, chrupkach, krakersach i tym podobnych wysoko przetworzonych przekąskach. Mogą być one również źródłem szkodliwych izomerów tłuszczów trans[7], które także mogą zwiększać ryzyko miażdżycy czy nowotworów.

  • Słodkie przekąski

Na pierwszy rzut oka można się zastanawiać: jaki właściwie jest związek między cukrem a cholesterolem? Przede wszystkim cukier stanowi wyłącznie „puste kalorie”, a jego nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi otyłości[8]. To jednak nie wszystko. Wszelkiego rodzaju wafelki, ciasteczka i tym podobne produkty mogą być również bogate we wspomniane izomery tłuszczów trans. Natomiast np. lody powstają na bazie tłustej śmietanki, a zatem stanowią źródło dużej ilości niepożądanych nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego.

  • Tłusty nabiał

O ile chude mleko czy twaróg są mile widziane w diecie cholesterolowej, o tyle te tłuste – nie. Pełne mleko, sery żółte i pleśniowe, masło, pełnotłuste jogurty, śmietanka… te wszystkie produkty powinieneś odstawić na bok, jeżeli zmagasz się z cholesterolem. Mogą Ci zaszkodzić, podobnie jak produkty zawierające je w składzie. Uważaj np. na zupy czy sosy zaprawiane śmietaną!

  • Czerwone mięso

Tłuste, czerwone mięso jest bogatym źródłem tłuszczów zwierzęcych. Dlatego naturalnym jest, że powinieneś go unikać. W zamian postaw na chude gatunki – np. na drób, królika i ewentualnie cielęcinę. Możesz również sięgnąć po ryby, również te tłuste, np. po łososia czy halibuta. Są bogatym źródłem kwasów Omega-3.

  • Orzechy kokosowe

O ile niesolone orzeszki, np. laskowe, włoskie czy migdały są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych, które mogą sprzyjać obniżeniu cholesterolu, o tyle ostatnio na czarną listę trafił kokos; pod lupą znalazł się szczególnie olej kokosowy. Pomimo że jest on produktem roślinnym, zawiera aż 91,9% nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą sprzyjać zwiększaniu stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL[9]. Dlatego, mimo zaskoczenia, warto zrezygnować zarówno z oleju kokosowego, jak i z wiórków czy mleczka z tego orzecha.

Dobrze zbilansowana dieta może sprawić, że poziom Twojego cholesterolu się wyrówna. Trzymaj się więc tych zaleceń i zadbaj o swoje zdrowie!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/88295,hipercholesterolemia

[2] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.4.1.

[3] https://uck.pl/content/download/D-06-Dieta-w-hipercholesterolemii.pdf

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-calkowitego

[6] J.w.

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/dla-mediow/uwazajmy-na-szkodliwe-tluszcze-trans/

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/239968,cukier-powinien-byc-zakazany

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/olej-kokosowy-szkodzi-czy-pomaga-2/

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.