Materiał Partnera

Badania sanitarno-epidemiologiczne. Co warto wiedzieć?

Badania sanitarno-epidemiologiczne. Co warto wiedzieć?

Kiedyś pracownicy gastronomii oraz wszystkie osoby mające bezpośredni kontakt z żywnością np. pracownicy sklepów spożywczych i zakładów przetwórstwa spożywczego musieli posiadać tzw. książeczkę sanepidowską. Dziś wystarczy zaświadczenie od lekarza o przejściu badań sanitarno-epidemiologicznych. Na czym polegają te badania? Jakie grupy pracowników obowiązują badania sanitarno-epidemiologiczne?

W jakim celu wykonuje się badania sanitarno-epidemiologiczne?

Badania sanitarno-epidemiologiczne są skutecznym sposobem ograniczania rozprzestrzeniania się wielu poważnych chorób zakaźnych oraz chorób pasożytniczych, których każdy z nas może być nosicielem. Mają one na celu wykrycie tak poważnych zakażeń, jak np. zakażenie pałeczkami duru brzusznego, pałeczkami Salmonelli oraz prątkami gruźlicy i nadal częstych zakażeń pasożytniczych m.in. zakażenia glistą ludzką i tasiemcem. Celem badań sanitarno-epidemiologicznych jest także wykrycie czy osoba nie cierpi na zakaźne choroby powodujące biegunki.

Badania sanitarno-epidemiologiczne są niezwykle ważne i pozwalają zapobiegać przenoszeniu się różnych chorób zakaźnych. Mają one na celu nie tylko konieczną ochronę osób trzecich, ale także samego pracownika, który może być nieświadomy tego, że cierpi na chorobę zakaźną – wyjaśnia ekspert z NZOZ Centrum Medycyny Pracy w Bielsku-Białej.

Jaki jest przebieg badań?

Badania sanitarno-epidemiologiczne są częścią obowiązkowych badań, które mają na celu określenie czy pracownik może wykonywać dany zawód, czyli badań medycyny pracy. Obejmują one m.in. typowe badanie lekarskie, badania laboratoryjne i trzykrotne oddanie do badania próbki kału. Skierowanie na badania wystawia pracodawca i najczęściej to on ponosi koszty ich wykonania. W niektórych przypadkach warunkiem koniecznym do uczestniczenia w procesie rekrutacji jest posiadanie aktualnych badań sanitarno-epidemiologicznych, które osoba ubiegająca się o pracę może wykonać na własny koszt.

Kiedy trzeba przejść badania do celów sanitarno-epidemiologicznych?

Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych musi przejść m.in. każda osoba, która podejmują pracę związaną z:

  • kontaktem z nieopakowaną żywnością (m.in. pracownicy punktów gastronomicznych, sklepów spożywczych, zakładów przetwórstwa spożywczego, pracownicy pakujący żywność),
  • stałym i bliskim kontaktem z innymi osobami, który może stać się przyczyną przenoszenia chorób zakaźnych np. drogą kropelkową.

Badania te muszą wykonać m.in. pracownicy oświaty, uczniowie szkół gastronomicznych, pracownicy służby zdrowia oraz pracownicy hoteli.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję