Data: 8 stycznia 2017 Kategoria: Zdrowy styl życia

W jaki sposób wybrać najlepszy kuchenny filtr do wody

Jakość wody, która wypływa z naszych kranów, pozostawia wiele do życzenia. Brudne, zaśmiecone i zanieczyszczone odpadami przemysłowymi rzeki, przestarzała instalacja pełna rdzy… To wszystko sprawia, że życiodajna woda wymaga dodatkowego uzdatniania, jeżeli ma być dla nas w pełni bezpieczna i zdrowa. Pomogą w tym kuchenne filtry do wody mocowane bezpośrednio przy instalacji.

Jak działają filtry wody

Zdajemy sobie sprawę, że woda, którą pijemy, nie jest do końca czysta. W zależności od rejonu kraju możemy borykać się z wodą zakamienioną, pełną żelaza lub zwyczajnie niedokładnie oczyszczoną. Kiedyś próbowano uzdatniać wodę, przegotowując ją. Jest to jednak czasochłonne i problematyczne. Dziś wykorzystujemy różnego typu filtry. Aby wybrać odpowiedni filtr, trzeba wiedzieć, jak każdy z nich działa. Oto szybkie przywołanie funkcji każdego z nich.

To, jaki efekt uzyskamy, zależy od materiału, z jakiego wykonano filtr. Pod tym względem wyróżnia się filtry: mechaniczne (siatkowe, ceramiczne, włóknowe, sznurkowe), z węglem aktywnym, chemiczne, destylacyjne oraz filtry odwróconej osmozy. Wszystkie filtry mechaniczne działają na podobnej zasadzie – nierozpuszczalne, stosunkowo duże zanieczyszczenia zatrzymują się na filtrze. Nie zatrzymuje zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie. Filtr węglowy usuwa chlor z wody, poprawiając jej smak i zapach. Przepuszcza jednak inne, bardziej szkodliwe substancje. Filtry chemiczne wymieniają szkodliwe jony żelaza, manganu, wapnia i magnezu na mniej szkodliwe jony sodu. Filtry destylacyjne z kolei usuwają z wody niemal wszystkie substancje, także te pożądane, jak np. tlen, a dodatkowo traci ona rześki smak. Ostatni typ filtra (odwrócona osmoza) działa podobnie jak błony komórek naszego ciała. Membrany przepuszczają tylko cząsteczki wody i mikroelementy, a zatrzymują wszystko inne. Technologia ta znana była od dawna w przemyśle atomowym i medycynie. Obecnie jest to najbardziej zaawansowany sposób filtrowania wody.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze filtra do wody

Filtry różnią się nie tylko efektem, ale też rozmiarami, sposobem montażu oraz poborem energii. Kiedy już zdecydujemy się, na jakim filtrze nam zależy pod względem materiału wykonania i efektów, trzeba określić szczegóły techniczne i użytkowe. Przed zakupem warto przyjrzeć się swojej kuchni i określić, ile miejsca możemy przeznaczyć na filtr, oraz zastanowić się, czy będzie on funkcjonalny. Warto także skorzystać z profesjonalnego doradztwa (np. na www.sklep.osmoza.pl).

Materiał Partnera