Data: 14 marca 2018 Kategoria: Zdrowy styl życia

Prosty przepis na zdrową chińską zupę. Wypróbuj koniecznie!

Kuchnia chińska urzeka bogactwem aromatów: tu słodycz przenika się z goryczą, a nuty pikantne – z kwaśnymi. Dużą zaletą dań, których korzenie sięgają Chin, jest również prostota ich przygotowania. Kilka chwil wystarczy, by stworzyć własne danie typu stir-fry lub… zdrową zupę. To właśnie ona jest bohaterką tego tekstu.

Prawdziwa chińska zupa – np. jedna z serwowanych w Phuong Dong w Krakowie – niewiele ma wspólnego z tzw. zupkami chińskimi, które za grosze można kupić w każdym supermarkecie. Te drugie, choć rzeczywiście błyskawiczne, pozostawiają wiele do życzenia w kwestii składu, który jest pełny sztucznych, chemicznych substancji, a poza tym są produkowane głównie przez… Wietnamczyków. Zapomnijmy więc o nich na chwilę i przyjrzyjmy się dwóm przepisom na prawdziwe chińskie zupy.

Zupa z wieprzowiną i ziemniakami

Idealna zwłaszcza na chłodniejsze dni, gdy chcesz się rozgrzać i solidnie posilić. Do jej przygotowania będziesz potrzebował:

  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 3-4 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 2 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 marchwi pokrojonej w słupki,
  • ok. 1,5 cm korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego,
  • ok. 125 g surowej, pokrojonej w cienkie plastry wieprzowiny (np. łopatki czy karkówki),
  • 2 drobno posiekanych cebuli dymek,
  • 1 czerwonej papryki pokrojonej w paski,
  • 5-6 minikolb kukurydzy lub, opcjonalnie, małej puszki kukurydzy konserwowej,
  • jasnego sosu sojowego,
  • oleju sezamowego,
  • octu ryżowego.

Pierwszy etap przygotowań to zamarynowanie mięsa w łyżce sosu sojowego, łyżeczce oleju sezamowego i łyżce octu ryżowego. Odstaw je na ok. 15 minut. Zagotuj bulion, dodaj do niego 2 łyżki octu ryżowego oraz ziemniaki. Następnie zmieszaj mąkę kukurydzianą z ok. 4 łyżkami wody i wlej do bulionu. Później do zupy powinny trafić kolejno: zamarynowana wcześniej wieprzowina, imbir i marchewka, a po ok. 10 minutach – papryka, kukurydza i dymki. Gotuj wywar przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu i przelej do miseczek. Zupa najlepiej będzie smakowała na gorąco.

Zupa won ton

Słynne pierożki won ton najlepiej smakują zanurzone w aromatycznym bulionie. W tej wersji są serwowane m.in. w lokalach Phuong Dong w Krakowie. Jak przygotować to danie?

Same pierożki możesz kupić lub przyrządzić z gotowych płatów ciasta won ton i domowego nadzienia z wieprzowiny. Do przygotowania farszu będziesz potrzebował:

  • mielonej wieprzowiny,
  • imbiru,
  • dymki,
  • jasnego sosu sojowego,
  • odrobiny wina ryżowego,
  • oleju sezamowego,
  • mąki kukurydzianej z dodatkiem szczypty mielonego białego pieprzu.

Do przygotowania bulionu przygotuj z kolei:

ok. 500 ml bulionu – najlepiej warzywnego,
1/2 kapusty pekińskiej posiekanej w drobne paski,
4 grzyby shitake,
po kilka kropli: sosu sojowego, octu ryżowego, oleju sezamowego
po 2 łyżki drobno posiekanej dymki i kolendry.

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i zagotować, a następnie zalać zupą pierożki won ton.

Nie masz ochoty samodzielnie gotować chińskiej zupy? Możesz ją również zamówić w lokalach takich jak Phuong Dong w Krakowie i podobnych. Dostawa – także do Twojego biura czy pracy – nie zajmie więcej niż godzinę.

Materiał Partnera