Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Kurkuma i piperyna – zastosowanie i właściwości
Kurkuma i piperyna to składniki, które znalazły zastosowanie nie tylko w naszej kuchni, ale też ich stosowanie poprawia nasze zdrowie, oraz urodę.
Można powiedzieć, że produkty których używamy w kuchni do przyrządzania posiłków, działają nie tylko na nasze kubki smakowe, ale też mają ogromny wpływ na to, jak wyglądamy i jak się czujemy.
Kurkuma to dobrze znana w kuchni przyprawa, pochodząca z Indii. Kurkumę pozyskuje się z korzenia ostryżu. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, z pewnością z kurkumą niejednokrotnie się spotkałeś. To ona nadaje potrawom charakterystyczny żółty kolor i wyostrza smak potrawy. Kurkuma od wielu lat doceniana jest w Chinach i Indii jako antidotum na ból. Za jej pomocą łagodzono uciążliwe bóle menstruacyjne, ale też pomagała w leczeniu chorób wywołanych przez pasożyty, czy chorobach układu pokarmowego.
Kurkuma posiada związki lecznicze. Najistotniejszym jest kurkumina – silny przeciwutleniacz działający przeciwzapalnie. Żeby jednak kurkumina działała w 100 % musi być lepiej wchłaniana, a to jest możliwe wyłącznie w połączeniu z piperyną, gdyż ta zwiększa wchłanianie kurkuminy aż o 2000%. Piperyna pozwala także na skuteczniejsze wydzielanie soków trawiennych w żołądku, jelitach i trzustce, a to z kolei usprawnia proces trawienia. Kurkuma z piperyną uzupełniają się wzajemnie i są świetnym środkiem leczniczym na wiele dolegliwości.
Kurkuma właściwości
Kurkumę zaleca się przy leczeniu nowotworów narządów takich jak: skóra, płuca, głowa, wątroba, jelita, prostata, szyjka macicy, trzustka, przełyk, czy jama ustna. Ponadto pobudza wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, posiada właściwości antybakteryjne i działa rozkurczowo. Kurkuma świetnie się sprawdza również w leczeniu chorób wirusowych, działając pozytywnie na odporność organizmu. Udowodnione zostało także korzystne działanie kurkumy na oczy, co świetnie pomaga wyleczyć zapalenie spojówek, jaskry, czy zespołu suchego oka. Jakby tego było mało przyprawa ta obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i sprawdza się przy wspomaganiu pracy mózgu, jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera. Kurkuma stosowana jest również jako barwnik produktów do makijażu, a olejki pozyskane z tej przyprawy znalazły zastosowanie przy produkcji perfum.
Kurkuma przeciwwskazania
Kurkumy nie zaleca się kobietom w ciąży, gdyż pobudza pracę macicy, a to jak wiadomo może powodować skurcze, a w najgorszych przypadkach prowadzi do poronień. Należy mieć na uwadze także to, iż kurkuma wzmaga działanie leków przeciwzakrzepowych. U osób chorych na kamicę żółciową przy spożywaniu kurkumy może pojawić się zaostrzony ból.
Piperyna to nic innego, jak zwykły pieprz, którego używamy w naszej kuchni codziennie. Pieprz nie tylko nadaje potrawom wyraźny, ostry smak, ale także ma nieoceniony wpływ na zdrowie człowieka. Już w dawnych czasach, na Dalekim Wschodzie używano piperyny do uśmierzania bólu. Piperyna posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe. Co więcej działa pozytywnie na układ nerwowy, poprawia koncentrację (pomaga chorym na Alzheimera) i wspiera walkę z depresją.
Osoby, które cierpią na nadwagę również powinny sięgnąć po piperynę, gdyż dowiedziono, iż jej spożywanie pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Piperyna oczyszcza organizm, przyspiesza proces trawienia, co ma ogromny wpływ na skuteczność w walce o szczupłą sylwetkę. Dla sportowców jest naturalnym wspomagaczem, gdyż spożywanie jej podnosi efektywność ćwiczeń. Dzięki piperynie mamy więcej energii, a nasz organizm jest bardziej wydolny.
Piperyna przeciwwskazania
Piperyna może podrażniać błonę śluzową, przełyk, jelita i żołądek. Powinniśmy przyjmować ją razem z kurkumą, gdyż to w znaczący sposób podnosi działanie przyprawy. W życiu codziennym używanie piperyny w kuchni nie spowoduje żadnych efektów ubocznych, jeśli zastosujemy minimum ostrożności. Pieprz bowiem od dawna stosowany jest do większości przygotowywanych potraw, gdyż zaostrza smak, a w wielu krajach uważany jest za afrodyzjak.
Kurkuma i piperyna od Noble Health
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana