Artykuł sponsorowany

Kilka słów o serze wędzonym

Kilka słów o serze wędzonym
Wszystkie sery można poddawać procesowi wędzenia, o ile są wystarczająco zbite. W ten sposób uzyskuje się produkt o zupełnie nowych walorach zapachowych i smakowych. Ser wędzony ma wielu zwolenników. Jeżeli zastanawiasz się, co decyduje o jego wyjątkowości, w jaki sposób wytwarzane są sery wędzone i co można z nich zrobić – czytaj dalej! Oto garść najważniejszych informacji na ten temat.

Proces powstawania sera wędzonego

Wędzenie sera jest procesem zbliżonym do wędzenia mięsa. Wędzeniu można poddawać praktycznie każdy ser, o ile jego konsystencja na to pozwala. Ser przeznaczony do wędzenia powinien być na tyle zbity, aby się nie rozpaść. Możesz więc odymić: mozzarellę, goudę, cheddar, ser tylżycki, ementaler, salami i wiele innych. Ser wędzony powstaje przez poddanie go działaniu dymu z drewna drzew liściastych. Sery powinny być pod przykryciem lub w zamkniętej komorze, tak aby dym nie uciekał. Istotne jest utrzymanie stałej temperatury, choć co do jej wysokości opinie są podzielone – znajdą się zarówno zwolennicy wędzenia w ciepłym dymie, jak i tacy, którzy uważają, że słaby ogień i chłodny dym dają lepsze efekty. Wędzenie sera trwa minimum trzy godziny, choć może trwać także osiem. W tym czasie ser zmienia barwę na ciemniejszą – w szczególności skórka, która może stać się nawet ciemnobrązowa. Proces ten oddziałuje także na zapach i smak – stają się one „dymione” i wyraziste, charakterystyczne dla wszystkich wędzonych produktów. Ser po uwędzeniu staje się nie tylko ciemniejszy i aromatyczny, ale też znacznie mniej podatny na zepsucie. Dzieje się tak, ponieważ wytapiany w procesie wędzenia tłuszcz pojawia się na skórce sera i łączy z dymem. W ten sposób powstaje naturalny konserwant, który chroni ser przed bakteriami i grzybami.

Kulinarna charakterystyka i zastosowania sera wędzonego

W wyżej opisanym procesie powstaje m.in. Gouda wędzona z „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. W tym gatunku łagodność goudy łączy się z wyrazistością wędzonki, dając interesujący efekt. Sery wędzone są dostępne najczęściej w kostkach lub plastrach. Ich zastosowania są praktycznie takie same, jak w przypadku serów niewędzonych, choć używając tych pierwszych, trzeba uważać, aby intensywny dymny aromat nie zepsuł smaku dania. Nadają się on zarówno do topienia jak i zapiekania. Bez obaw można stosować sery wędzone na kanapkach, szczególnie jeżeli stanowią one prowiant na piknik góry, albo wycieczkę – wydłużona trwałość sera wędzonego sprawi, że nawet po kilku godzinach będzie smakował bardzo dobrze! Ciekawą propozycją kulinarną są też nietypowe tosty – intensywniejsze w smaku i jeszcze lepiej pasujące do ketchupu. Godne polecenia są także papryki faszerowane z serem wędzonym. Dodatek startego wędzonego sera urozmaici dania makaronowe z łagodnymi sosami, np. pieczarkowym czy śmietanowym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.