Data: 2 stycznia 2019 Kategoria: Zdrowy styl życia

Jakie bakterie mogą występować w wodzie

Pomimo tego, co przekazują różne kampanie zachęcające do picia kranówki, nie należy przesadnie jej ufać. Faktem jest, że woda z kranu nie w każdym przypadku nadaje się do bezpośredniego spożywania. Pomimo tego, że jest ona badana i filtrowana, może zawierać różnego rodzaju zarazki i bakterie. Sprawdźcie, co można znaleźć w wodzie wodociągowej.

Czy można ufać wodzie z kranu?

Większość z nas wyniosła zapewne z domu rodzinnego nawyk przegotowywania wody z kranu przed jej spożyciem. Jest to bardzo dobre przyzwyczajenie, którego warto trzymać się szczególnie wtedy, gdy nie darzymy zbytnim zaufaniem kranówki w swoim domu lub mieszkaniu.

W wodzie wodociągowej, która leci z naszych kranu, mogą znajdować się różnorodne mikroorganizmy, z których najmniejszymi są wirusy i bakterie. Jeśli nie zbadacie wody, do której dostęp macie w swoich domach lub mieszkaniach, to tak naprawdę nie będziecie mieć pojęcia o tym, co się w niej czai – wyjaśnia ekspert reprezentujący firmę Global Water.

Pewność, że woda z kranu nadaje się do picia można mieć tylko wtedy, gdy jest ona filtrowana. W tym celu warto zainwestować w dobry filtr do wody.

Co kryje się w wodociągach?

Jak wspominaliśmy wcześniej, w wodzie wodociągowej często znaleźć można niewielkie mikroorganizmy, takie jak:

  • bakterie mikroflory jelitowej – np. krętki z rodzaju Leptospira (wywołują żółtaczkę bakteryjną i cholerę), pałeczki z rodzaju Shigella (odpowiadają za czerwonkę bakteryjną), pałeczki Salmonelli (mogą powodować dur brzuszny); tego typu bakterie nie zrobią nam krzywdy, jeśli pozostaną w przewodzie pokarmowym, jednak gdy przedostaną się do innych narządów, stają się niebezpieczne dla zdrowia,
  • bakterie z grupy E.coli – trafiają do wody przez jej kontakt ze ściekami, glebą lub rozkładającymi się resztkami roślinnymi; nawet niewielka ilość tych bakterii w wodzie eliminuje ją jako źródło wody pitnej, a ich odkrycie zwykle świadczy o bytowaniu innych, groźniejszych bakterii; do grupy bakterii E.coli zalicza się Citrobacter, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Escherichia,
  • escherichia E.coli – bakteria zasiedlająca ludzkie i zwierzęce jelita, która posiada działanie dobroczynne (ma znaczącą rolę w rozkładzie pokarmu, bierze udział w produkcji witamin K i witamin z grupy B), w niektórych przypadkach może jednak wywoływać biegunki, choroby układu moczowego, a nawet zapalenie opon mózgowych,
  • drobnoustroje – są wskaźnikiem zanieczyszczenia organicznego; do tej grupy zalicza się drobnoustroje naturalnie bytujące w wodzie i glebie, których głównym zadaniem jest rozkład materii organicznej; drobnoustroje biorą udział w procesach uzdatniania wody (utleniają materię organiczną, usuwają mangan, siarczan i żelazo, likwidują azot amonowy).

Wyżej wymienione mikroorganizmy to tylko kilka najpopularniejszych przykładów tego, co można znaleźć w wodzie z kranu. Aby dokładnie zapoznać się z dopuszczalnymi wartościami zanieczyszczeń w wodzie, warto zajrzeć do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Materiał Partnera