Data: 14 czerwca 2019 Kategoria: Zdrowy styl życia

Czy gluten jest szkodliwy?

Gluten – to słowo budzi kontrowersje. Czy gluten rzeczywiście jest szkodliwy? A jeśli tak, to dla kogo? Czy wszyscy powinniśmy się przestawić na dietę bezglutenową? Dowiedz się więcej o glutenie, jego właściwościach oraz wpływie na zdrowie człowieka. W jakich produktach jest gluten i jak odróżnić produkty bezglutenowe od pozostałych? Gdzie można kupić te pierwsze?

Gluten – podstawowe informacje

Gluten zalicza się do białek roślinnych. Właściwie jest to mieszanina gliadyny i gluteniny. Gluten znajduje się w niektórych zbożach, m.in. pszenicy oraz życie, ale też w jęczmieniu. Oznacza to, że znajdziemy go w takich produktach, jak: pieczywo, makarony, wyroby garmażeryjne (pierogi, kopytka, naleśniki), a także w ciastach, płatkach śniadaniowych i wielu innych.

Co więcej, ponieważ gluten zmienia konsystencję produktów, stanowi też samodzielny surowiec spożywczy. Oznacza to, że możemy go znaleźć również w wyrobach, których pochodzenie nie wskazywałoby na zawartość glutenu, m.in. w wędlinach.

Produkty bezglutenowe są specjalnie oznaczane – wówczas można mieć pewność, że nie zawierają go nawet odrobiny. Takie wyroby mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa.

Kiedy gluten jest szkodliwy?

Gluten był obecny w naszej diecie od zawsze, a pszenica stanowiła podstawę kulinariów naszych przodków. Trudno uwierzyć, że tak powszechnie spożywane białko mogłoby mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Rzeczywiście, osobom, którym nic nie dolega, gluten nie wyrządzi krzywdy.

Inaczej rzecz ma się z osobami cierpiącymi na celiakę. U nich nawet niewielka ilość glutenu wywołuje reakcję immunologiczną i prowadzi do uszkodzenia jelit. To z kolei utrudnia wchłanianie wszelkich substancji odżywczych i prowadzi do wyniszczania organizmu.

Dlatego osoby z celiaką muszą bezwzględnie zrezygnować z pożywienia zawierającego choćby śladowe ilości glutenu. Specjalnie dla nich powstaje coraz więcej  produktów bezglutenowych. Ich szeroką gamę można kupić online w sklepie Słoneczko.

Produkty bezglutenowe nie tylko dla osób z celiakią

Coraz więcej zdrowych osób decyduje się na dietę bezglutenową i zauważa poprawę samopoczucia. Najnowsze doniesienia ze świata medycyny sugerują, że pewna grupa osób wykazuje nadwrażliwość na gluten.

Warto pamiętać, że wszelkie diety eliminacyjne powinny być konsultowane z lekarzem i poprzedzone wnikliwą diagnostyką. Jeśli masz podejrzenie celiakii bądź nadwrażliwości na gluten, wykonaj badania i porozmawiaj ze specjalistą o tym, jak w bezpieczny sposób wprowadzać zmiany do swojej diety.

Czasowa eliminacja glutenu lub ograniczenie jego spożywania może być sposobem na to, aby przekonać się, czy jest to dieta dla Ciebie. Wypróbuj produkty bezglutenowe i sprawdź, jak się poczujesz!

Materiał Partnera