Data: 23 stycznia 2019 Kategoria: Porady medyczne

Właściwości colostrum bovinum – korzyści dla zdrowia

Łacińska nazwa colostrum oznacza płyn produkowany przez gruczoły mleczne samicy bydła. Nazywane inaczej młodziwem lub siarą bydlęcą jest produkowane pod koniec ciąży i jeszcze w ciągu pierwszych dni po porodzie. Colostrum stanowi bogate źródło cennych substancji odżywczych, które wpływają zbawiennie na zdrowie, a przede wszystkim funkcjonowanie systemu immunologicznego. Dlaczego warto przyjmować colostrum?

Cenne właściwości colostrum

Pozytywny wpływ na układ immunologiczny to nie jedyna zaleta, jaką charakteryzuje się colostrum bovinum. Wpływa na zwiększenie sił witalnych i poprawę kondycji. Naturalne właściwości siary bydlęcej wiążą się z zawartością:

  • Białek kazeinowych i serwatkowych, w których znajduje się 19 aminokwasów egzogennych koniecznych, aby organizm sprawnie funkcjonował. Największa ilość białek w colostrum występuje w pierwszych godzinach po porodzie, ale stopniowo są zastępowane substancjami energetycznymi.
  • Immunoglobulin – przeciwciał broniących organizm przed szkodliwym działaniem patogenów. W colostrum znajduje się bardzo duża ilość przeciwciał klasy IgG.
  • Laktozy – nie tylko dostarcza energii, ale jest ważna również dla utrzymania odpowiedniej równowagi flory bakteryjnej w jelitach.
  • Kolostryniny – jest to polipeptyd stanowiący bogate źródło proliny (PRP), która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przeciwdziała objawom alergii.
  • Laktoferyny – białka z grupy transferyn wykazującego właściwości wiążące żelazo. Hamuje rozrost komórek nowotworowych.
  • Lizozymu – białka przeciwdziałającego rozwojowi bakterii.
  • Laktoalbuminy – działa antybakteryjnie i charakteryzuje się właściwościami hipotensyjnymi, co oznacza, że wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
  • Witamin – obfituje w witaminy B1, B2, B6, C, E i A.
  • Składników mineralnych – skuteczne działanie colostrum wiąże się m.in. z obecnością: fosforu, wapnia, magnezu, potasu i sodu.

Colostrum jako naturalny produkt

Wartościowe substancje osiągają najwyższe stężenie w pierwszych godzinach produkcji colostrum. Pobranie go w czasie dwóch godzin od rozpoczęcia laktacji zapewnia najlepsze właściwości zdrowotne. Właśnie dlatego Colostrum Genactiv jest wartościowym suplementem. Zawiera składniki bioaktywne w najwyższych dawkach. Proces produkcji jest ściśle kontrolowany, a colostrum pozyskuje się wyłącznie z jednej hodowli krów z Wielkopolski. Siara bydlęca nie jest pobierana kosztem cieląt. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie Genactiv.eu. Dostępne są również preparaty zawierające mleko klaczy o równie cennych właściwościach.

Wpływ procesu produkcji na powstanie pełnowartościowego produktu

Młodziwo nie jest przetwarzane w sposób powodujący utratę właściwości. Suplementy i kosmetyki zawierają je w czystej postaci dzięki produkcji opartej na metodzie zamrażania i liofilizacji, co oznacza, że najwyższa temperatura suszenia nie przekracza 40°C. Ten sposób suszenia jest dłuższy niż wykorzystanie wysokiej temperatury, ale pozwala na zachowanie wartości produktu.

Materiał Partnera