Data: 7 października 2019 Kategoria: Porady medyczne

Świąteczne przejedzenie. Jak radzić sobie z objawami przejedzenia?

Zbliżają się święta, a wraz z nimi rodzinne biesiadowanie przy suto zastawionym stole. Niestety smaczne, świąteczne jedzenie często jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z przejedzenia. Jak sobie z nimi radzić?

Groch z kapustą, kapusta z grzybami, ciasta i desery – chociaż trudno wyobrazić sobie święta bez tych smakołyków, to niestety stanowią spore wyzwanie dla naszego układu trawiennego. Same w sobie są ciężkostrawne, więc jeśli dodatkowo połączymy je z gazowanymi napojami lub alkoholem mogą stać się przyczyną nieprzyjemnych wzdęć, zgagi, niestrawności i mdłości. 

Przejedzenie jest niekorzystne dla naszego układu trawiennego, czego symptomem są różnorodne objawy dyspeptyczne. Mogą pojawić się jeszcze przy stole i trwać kilka, a nawet kilkanaście godzin. Jest jednak kilka skutecznych sposobów na ich łagodzenie.

  • Ruszaj się! Problem świątecznego przejedzenia wynika nie tylko z nadmiaru różnorodnych posiłków, ale również z braku ruchu. Dlatego zamiast wielogodzinnego siedzenia przy stole, lepiej wybrać się na rodzinny spacer. Nieco aktywności fizycznej pozytywnie wpłynie na trawienie i pozwoli uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych. 
  • Pij wodę. Aby przeciwdziałać problemom trawiennym wynikających z przejedzenia, warto pić jak najwięcej płynów – najlepiej wody mineralnej, ale również herbat i naparów ziołowych. Unikaj jednak napojów gazowanych i alkoholowych, ponieważ tylko spotęgują nieprzyjemne dolegliwości.
  • Rób przerwy w jedzeniu. Chociaż na świątecznym stole wszystko wygląda smakowicie, należy robić jak najczęstsze przerwy w jedzeniu. Trzeba dać organizmowi czas na spokojne trawienie. 
  • Gorące herbaty. Gdy w wyniku przejedzenia pojawią się nieprzyjemne dolegliwości, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po różnorodne herbaty. Są łatwo dostępne, a dodatkowo pomagają szybko uporać się z łagodnymi dolegliwościami. Sprzyjają też w nawadnianiu organizmu. Świetnie sprawdzi się herbata imbirowa, która rozgrzewa żołądek, zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii. Na niestrawność zalecany jest napar z majeranku. Przy bólu brzucha warto sięgnąć po herbatkę z rumianku lub melisy. Przy zgadze, bólu głowy i niestrawności najlepiej sięgnąć po napar z dziurawca.
  • Zioła. Od wieków stosowane były jako skuteczne “antidotum” na przejedzenie. Polecane są olejki ziołowe, które zawierają szereg dobroczynnych substancji wspomagających łagodzenie objawów dyspeptycznych. Na dolegliwości związane z przejedzeniem i uczuciem pełności szczególnie zalecany jest mentol. Pomaga uporać się z uczuciem pełności, które pojawia się po bardzo sytych posiłkach. Dodatkowo redukuje objawy towarzyszące przejedzeniu, czyli odbijanie czy odruchy wymiotne. Podobne właściwości wykazuje olejek z mięty pieprzowej, który pomocny jest również przy zgadze. Zgagę można łagodzić też olejkiem cytrynowym oraz lawendowym. Przy nudnościach i wzdęciach warto sięgnąć po olejek cynamonowy. Jeśli nie dysponujemy wspomnianymi olejkami w domowej apteczce, można sięgnąć po gotowe preparaty stanowiące ich mieszaninę. W ten sposób szybko zareagujemy, gdy pojawią się pierwsze symptomy przejedzenia.
Materiał Partnera