Data: 4 czerwca 2019 Kategoria: Porady medyczne

Kolka nerkowa – jak żywić się podczas leczenia?

W związku z kamicą nerkową pojawiają się różne dolegliwości — jedną z nich jest właśnie kolka nerkowa. Dowiedz się więcej na temat cech charakterystycznych tego zjawiska oraz poznaj zalecenia żywieniowe dla osób, których dotyka to schorzenie.

Kolka nerkowa – przyczyny i objawy

Kolka nerkowa jest pierwszym i najbardziej bolesnym objawem świadczącym o pojawieniu się w naszym organizmie kamicy nerkowej. Atakuje znienacka i charakteryzuje się ostrym, kłującym bólem w okolicy lędźwi, który często promieniuje aż do pachwiny. Kiedy w górnych drogach moczowych wzrasta ciśnienie wywołane zatorem spowodowanym przez próbujący się wydostać z naszego organizmu kamień – właśnie wtedy pojawiają się objawy charakterystyczne dla kolki nerkowej. Dieta bogata w słone potrawy, brak ruchu i niewystarczająca ilość wypitych płynów – to główne przyczyny powstawania złogów nerkowych w naszym organizmie.

Zalecana dieta: co pomaga, a co szkodzi?

Czy właściwe żywienie może wpływać na złagodzenie dolegliwości jaką jest kolka nerkowa. Dieta jest ważna, szczególnie w profilaktyce i na początkowych okresach zmagań z kamicą nerkową. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby pić ok. dwóch litrów wody dziennie. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi właściwe nawodnienie, oraz prawidłową pracę układu moczowego. Również pieczywo: żytnie, razowe orkiszowe, oraz duże ilości kaszy i ryżu wpływają korzystnie na pracę naszego układu moczowego. Warzywa takie jak seler, bakłażany, rzeżucha, ogórki, kabaczki – wszystkie te, które mają w swoim składzie dużo wody i działają moczopędnie, pomogą nam poprawić pracę nerek, dzięki czemu zminimalizuje się ryzyko powstawania kamieni.

Jakich produktów unikać?

Czego zatem unikać? Przede wszystkim cukru, soli i mocnej herbaty. To samo tyczy się czekolady, smalcu, margaryn i konserw rybnych. Substancje zawarte w tych produktach, mogą wzmagać powstawanie kamieni. Pod uwagę należy brać również znaczne ograniczenie spożywania soli, oraz produktów ją zawierających. To, oraz wykluczenie z diety innych produktów, które powodują rozwój złogów nerkowych, może zahamować rozwój kamieni.

Prawidłowa dieta przy walce z kamieniami nerkowymi to nie tylko podstawa terapii. Nawet jeżeli nie mamy jeszcze objawów, kiedy ograniczymy spożywanie potencjalnie niebezpiecznych produktów i wprowadzimy do swojej codziennej rutyny więcej ruchu – możemy uniknąć tej choroby w ogóle.

Więcej informacji znajdziesz na https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/

Materiał Partnera