Data: 18 stycznia 2018 Kategoria: Porady medyczne

Grzybica przewodu pokarmowego – nie lekceważ jej!

Jedną z często występujących chorób jest grzybica pokarmowa. Coraz więcej osób zmaga się z tą bolesną dolegliwością. Zatem w jaki sposób można rozpoznać jej pierwsze objawy i jak ją wyleczyć?

Grzybica przewodu pokarmowego występuje coraz częściej

W wyniku infekcji grzybiczej może dojść do grzybicy układu pokarmowego. Najbardziej narażone są na nią osoby posiadające słabą odporność, jak również chorzy na AIDS. Coraz częściej ta bolesna dolegliwość pojawia się także u pacjentów podczas antybiotykoterapii.

Grzybica układu pokarmowego najczęściej powstaje w wyniku zarażenia się grzybem z gatunku Candida albicans. Zatem w jaki sposób można rozpoznać pierwsze objawy tej choroby?

Objawy grzybicy układu pokarmowego uzależnione od lokalizacji choroby

Grzybica układu pokarmowego może obejmować przykładowo tylko i wyłącznie odcinek przełyku. W takim przypadku może to być jedno z powikłań choroby wrzodowej. Na skutek wzrastania grzybni w ścianę naczyń krwionośnych znajdującej się w przełyku powstaje uszkodzenie błony śluzowej, w efekcie czego powstaje krwawienie. Jest to doskonałe środowisko do rozwoju grzybni.

Do objawów grzybicy przełyku można zaliczyć między innymi ból podczas przełykania, jak również ból zamostkowy i ból kręgosłupa. Częstym objawem jest także ból w okolicy łopatek, a także ból całych pleców.

Grzybica przewodu pokarmowego – żołądek

Kolejnym odcinkiem przewodu pokarmowego, w którym może pojawić się grzybica jest żołądek. Najczęściej na takie zmiany narażeni są pacjenci, którzy przyjmują leki niezbędne w przypadku między innymi choroby wrzodowej lub marskości wątroby, a także chorób nowotworowych czy też cukrzycy. Choroba może rozwinąć się także w przypadku przyjmowania sterydów.

Choć w żołądku znajduje się kwas solny, nie jest to przeszkodą do rozwoju grzybów. Najczęściej rozwijają się w błonie śluzowej żołądka i mogą być przyczyną powstawania tak zwanych nadżerek. Jest to uszkodzenie błony śluzowej, które należy jak najszybciej wyleczyć.

Niebezpieczna grzybica przewodu pokarmowego – jelita

Wielu pacjentów, którzy mają zaburzoną równowagę flory bakteryjnej, jak również od dłuższego czasu borykają się ze znacznie obniżoną odpornością mogą być w grupie ryzyka osób, u których występuje grzybica jelita. Rozwój chorobotwórczych grzybów może nastąpić na ścianach jelit.

Grzybica jelit wywołuje objawy takie jak nudności oraz zaparcia, często zdarza się także biegunka. W przypadku tej choroby wyróżnia się także zaburzenia trawienia, jak również nieprzyjemny zapach z ust. Pacjenci często odczuwają także bóle brzucha, jak również przelewania, mają również często gazy. Żołądek może także wydawać niepokojące odgłosy.

W przypadku tej choroby często występuje zapalenie wyrostka robaczkowego. Pacjenci cierpiący na grzybicę jelita także odczuwają wzmożoną chęć skonsumowania słodkich produktów, jak również węglowodanów skrobiowych. Wspomnianej chorobie towarzyszy także zespół jelita drażliwego, a także zgaga lub żylaki odbytu. Chorzy skarżą się również na nadwrażliwość oraz nietolerancję na mleko i gluten.

Aby szybko wyleczyć grzybicę układu pokarmowego, należy bezwzględnie przestrzegać odpowiedniej diety. Pacjenci cierpiący na tą dolegliwość powinni przede wszystkim spożywać produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Niestety spożywanie dużej ilości cukrów sprzyja namnażaniu się grzybów i przyspiesza ich rozwój. Z tego powodu tak istotne jest aby przestrzegać zaleceń lekarza prowadzącego i pilnować swojej diety. Należy pamiętać, iż objawy grzybicy przewodu pokarmowego nie są specyficzne. Z tego powodu nie tylko pacjenci, ale przede wszystkim lekarze często mylą tą przypadłość z innymi chorobami. Dlatego warto obserwować swoje ciało i w razie konieczności wykonać odpowiednie badania. Doskonałym rozwiązaniem jest między innymi Instytut Mikroekologii. To właśnie tam można znaleźć wykwalifikowanych specjalistów, a także istnieje możliwość wykonania specjalistycznych badań. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.instytut-mikroekologii.pl.

Literatura:

[1] „Grzyby Candida – przyczyna większości chorób. Skuteczny program przeciwgrzybiczy” Ann Boroch, Wydawnictwo Vital, 2014 rok

[2] „Nie daj się zjeść grzybom Candida” Andrzej Janus, Wydawnictwo IPS, 2016 rok

Materiał Partnera