Data: 9 maja 2017 Kategoria: Porady medyczne

Jaką dietę powinny stosować osoby chore na cukrzycę

Cukrzyca rozstraja cały organizm i zaburza jego funkcje do tego stopnia, że brak leczenia może skończyć się śmiercią. Istotnym elementem leczenia cukrzycy jest dieta. W jaki sposób powinny odżywiać się osoby chore na cukrzycę, aby nie zaostrzać choroby i nie pogarszać swojego stanu? Oto podstawowe zasady, którymi powinni kierować się w swoim żywieniu diabetycy.

Na czym polega cukrzyca?

Cukrzyca polega na tym, że we krwi pojawia się zbyt dużo glukozy w następstwie zbyt małego wydzielania insuliny, która reguluje gospodarowanie glukozą. Składnik ten, zamiast trafić wprost do komórek naszego ciała, jest wydalany wraz z moczem, przez co organizm stopniowo słabnie. Glukoza jest bowiem składnikiem przetwarzanym na energię wykorzystywaną zarówno do podtrzymywania funkcji życiowych, jak i do wykonywania naszych codziennych aktywności.

Konsekwencją cukrzycy jest niedożywienie tkanek, a przez to ich osłabienie. Cukrzyca oddziałuje na wszystkie organy i układy, ponieważ przy zbyt małej podaży energii w postaci glukozy nie mogą one wykonywać swoich funkcji. Pojawiają się zatem takie objawy, jak: wielomocz, niewłaściwy rozkład tłuszczów i odkładanie się produktów tych procesów, spadek odporności, zmiany skórne, miażdżyca, uszkodzenia wzroku i wiele, wiele innych. Każda z tych dolegliwości jest przykra, a wiele z nich jest niebezpiecznych. Gdy występują razem, sprawa staje się naprawdę poważna – nieleczona cukrzyca jest śmiertelna.

Diagnostyka cukrzycy polega na sprawdzaniu stężenia glukozy we krwi osoby pozostającej na czczo przynajmniej osiem godzin. Jeżeli podejrzewasz u siebie cukrzycę, udaj się do lekarza rodzinnego i diabetologa (np. www.ultramedic.com.pl).

Dieta cukrzyka

Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna być jednocześnie różnorodna i umiarkowana. Różnorodna pod względem typów pokarmów, zaś umiarkowana co do ich ilości. Posiłki diabetyka powinny być zatem bogate, a szczególnie cennymi ich składnikami będą: warzywa (szczególnie strączki), chude mięso (drób, ryby) oraz zboża, ale uwaga! wyłącznie w postaci razowej. Należy zatem zrezygnować z wyrobów z białej mąki na rzecz tych z mąki razowej.

Czego jeszcze unikać? Niewskazane dla cukrzyka są słodycze, alkohol, ale też sól i tłuszcze zwierzęce.

Posiłki powinny być przyjmowane regularnie, podobnie jak leki, a ich ilość – zaspokajać potrzeby organizmu. Każdy naddatek energii zostanie szybko odłożony w postaci tkanki tłuszczowej.

Obok różnorodnej, regularnej i umiarkowanej ilościowo diety należy wprowadzić aktywność fizyczną, która nie tylko pozwoli spalić ewentualny nadmiar energii, ale też pozytywnie wpłynie na ogólną kondycję organizmu. Ważne są także częste badania. Poradnia diabetologiczna powinna być miejscem regularnie odwiedzanym przez diabetyka.

Materiał Partnera