Data: 4 kwietnia 2019 Kategoria: Porady medyczne

Czy suplementacja jest niezbędna?

W Polsce toczy się ożywiana dyskusja wokół tematu suplementacji. Ze wszystkich środków przekazu atakują nas  reklamy przekonujące, że koniecznie musimy uzupełniać, a to magnez, a to witaminę D, w sezonie zachorowań na grypę dodatkowo witaminę C, no i koniecznie kwasy Omega 3. Dla urody z kolei koniecznie preparaty ze skrzypem i do tego jeszcze coś na wątrobę, ze skutkiem ubocznym w postaci odchudzenia.

Myślącym ludziom pojawia się wtedy pytanie: jak kiedyś w ogóle możliwe było funkcjonowanie bez suplementów? Ludzkość powinna była chyba gdzieś wymrzeć po drodze? Żeby być tak do końca obiektywnym, trzeba przyznać, że jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. Zatem: oczywiście możliwe jest funkcjonowanie bez suplementów, istnieje jednak małe ale. Jest to możliwe, jeśli wszystkie konieczne do naszego prawidłowego funkcjonowania minerały, witaminy i inne niezbędne składniki dostarczymy sobie wraz z pokarmem. Tak, jak to działało u ludzkości przez tysiąclecia.

Jak wygląda nasze odżywanie współcześnie?

I tu pojawia się pewnego rodzaju wyzwanie. Dzisiejsza żywność różni się znacząco, od tej spożywanej przez naszych przodków. Jest inaczej produkowana. Dużo ze składników odżywczych ginie podczas transportu, magazynowania czy przetwarzania. To, w jaki sposób komponujemy swoje posiłki, również nie pomaga. Lubimy pieczywo z mąk wysokiego przemiału, czyli pozbawionych właściwie większości składników odżywczych, jemy dużo, słodko i tłusto. Warzywa, kasze i inne cenne produkty znikają masowo z naszych stołów. Już nie będziemy wspominać o tym, że pęd dzisiejszego życia sprawia, że nie mamy czasu na planowanie i przygotowywanie zbilansowanych, zdrowych dań. Korzystamy z półproduktów czy wręcz gotowców odgrzewanych w mikrofali. Przy takim stylu życia, bez suplementacji się nie obejdzie.

Czy można dziś jeść zdrowo?

Żeby jednak nie zakończyć tematu tak pesymistycznie, oczywiście jest alternatywa. Nawet jeśli przy naszym stylu życia nie wyobrażamy sobie wygospodarowania dodatkowego czasu na planowanie zdrowej diety, poszukiwanie zdrowych produktów, a potem ich przyrządzanie, jest bardzo prosty i oszczędzający nam czas sposób. Jest to catering, nazywany też dietą pudełkową. Codziennie pod same drzwi dostajemy świeże, smaczne, zbilansowane posiłki. Są firmy specjalizujące się w cateringu dietetycznym. Na przykład w Goodie Foodie mamy możliwość zamówienia odpowiednio skomponowanych posiłków, przygotowywanych według trzech podstawowych zasad: bez glutenu, z minimalną ilością laktozy, bez produktów przetworzonych. Firma ta wykorzystuje produkty naturalne, nieprzetworzone i pełnowartościowe, wyłącznie od zaufanych dostawców, dostosowuje menu do aktualnych pór roku, wykorzystując produkty sezonowe i regionalne, komponuje posiłki, odpowiednio dobierając i łącząc składniki, dzięki czemu jedzenie lepiej się trawi, wartości odżywcze zostają łatwiej przyswojone, nasz organizm prawidłowo odżywiony, a suplementacja staje się zbędna.

Materiał Partnera