Data: 12 lutego 2018 Kategoria: Dieta

Znaczenie nabiału w prawidłowej diecie

Cenny wapń
Jednym z najważniejszych składników dostarczanych wraz z nimi do organizmu jest wapń, czyli pierwiastek kluczowy dla naszych kości. Potrzebują go rosnące dzieci i młodzież, a także dorośli, jako że po 20. roku życia zaczyna ubywać nam masy kostnej, w tempie wynoszącym ok. 1 proc. rocznie. Tempo to istotnie przyspiesza zaś po pięćdziesiątce, co zwłaszcza u kobiet prowadzi często do osteoporozy.

– Codzienne spożywanie produktów mlecznych potrafi zahamować rozwój tego schorzenia – mówi specjalista ds. technologii żywienia ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR w Rypinie.

Wapń jest istotny także z punktu widzenia innych procesów zachodzących w naszym ciele, takich jak choćby przewodzenie impulsów nerwowych. Do jego optymalnego przyswajania potrzebne są jednak pewne ilości tłuszczu, dlatego lepiej wybierać nabiał o obniżonej zawartości tego ostatniego niż produkty zupełnie go pozbawione („0 proc.”). Pozwoli to zadbać o prawidłowy poziom wapnia w diecie, a jednocześnie uniknąć spożycia zbyt dużych ilości kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Białko, witaminy i sole mineralne
Kolejny ważny składnik mleka oraz jego przetworów to pełnowartościowe białko, również niezbędne w procesach rozwoju i wzrostu, a poza tym odgrywające ważną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej, regeneracji komórek i gojenia się ran oraz w syntezie hormonów. Nabiał to także źródło potrzebnych naszemu organizmowi witamin (przede wszystkim A, B2, B12, E, C i D) oraz minerałów (fosfor, potas,  magnez i inne).

Produkty fermentowane
Na szczególne wyróżnienie zasługują produkty mleczne bogate w żywe kultury bakterii. Należą do nich jogurty, kefiry, maślanki i zsiadłe mleko, mogą je zaś spożywać również osoby, które z uwagi na nietolerancję laktozy nie powinny pić mleka zwykłego. Produkty te mają dobroczynny wpływ na stan naszej flory jelitowej, co przekłada się na wzrost odporności, usprawnienie przemiany materii, złagodzenie stanów zapalnych i dolegliwości trawiennych oraz zahamowanie rozwoju bakterii chorobotwór

Materiał Partnera