Data: 22 maja 2018 Kategoria: Dieta

Samodzielna uprawa warzyw dla zdrowia

 Świeże warzywa wyhodowane samodzielnie we własnym ogrodzie smakują o wiele lepiej niż te kupowane w supermarkecie. Uprawiając warzywa mamy pewność, że to co ląduje na naszym talerzu jest naturalne, zdrowe i bogate w niezbędne składniki mineralne i witaminy. Zakładając ogród warzywny musimy mieć świadomość, że wymaga on odpowiedniej pielęgnacji. Jeśli jednak prawidłowo się o niego zatroszczymy, odwdzięczy się obfitością dorodnych, pysznych plonów.

Wybór stanowiska i gleby 

Ogród warzywny najlepiej zakładać w miejscach nasłonecznionych. Ilość promieni słonecznych ma duży wpływ na rozwój warzyw, wzmacnia ich smak oraz aromat, a także odpowiada za wielkość plonów. Powinniśmy unikać stanowisk znajdujących się pod drzewami, a także nisko położonych zagonów, nazywanych mrozowiskami. W czasie obfitych opadów kumuluje się w nich woda, a wiosną są najbardziej narażone na późne przymrozki.

Powinniśmy wybierać również miejsca delikatnie, ale nie całkowicie osłonięte od wiatru. Silne wichury, szczególnie w połączeniu z suszą, powodują u roślin zahamowanie wzrostu. Rozwiązaniem tego problemu może być otoczenie upraw warzywnych żywopłotem bądź luźno ułożonym nasadzeniem.

Bardzo istotnym czynnikiem mającym znaczenie przy uprawie warzyw jest jakość i rodzaj gleby. Najlepiej wybierać tzw. gleby średnie, czyli piaszczysto – gliniaste, przepuszczalne i dobrze zatrzymujące wodę. Tego typu podłoża są najbardziej optymalnym rozwiązaniem, ponieważ nie wysychają zbyt szybko, ale po obfitych deszczach nie są długo mokre. Inne typy gleby można jednak ulepszyć stosując kompost, glinę czy gruby piasek.

Siew i uprawa warzyw

Pierwszym krokiem do rozpoczęcia uprawy jest odpowiednie przygotowanie zagonów, a do tego konieczne jest spulchnienie gleby. Możemy ją przekopać bądź użyć motyki. Przed siewem i sadzeniem powierzchnia powinna zostać wyrównana za pomocą grabi.

Jeśli chcemy uzyskać wczesny zbiór, w marcu i kwietniu wysiewamy warzywa do inspektu, szklarni lub do pojemników, które przechowujemy w ciepłym, słonecznym miejscu, najlepiej na parapecie okiennym. W maju lub kwietniu, po przejściu ostatnich przymrozków możemy przenieść je do gruntu. Pomidory, czy ogórki, są warzywami ciepłolubnymi więc sadzimy je dopiero w maju lub czerwcu. Zarówno przy wysadzaniu jak i siewie bezpośrednim, bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej rozstawy. Warzywa, które rosną w zbyt małych odstępach są bardziej narażone na choroby i szkodniki.

Prawidłowa pielęgnacja warzyw opiera się na regularnym podlewaniu, nawożeniu oraz odchwaszczaniu. Aby odstraszyć szkodniki można zastosować uprawę współrzędną. Polega ona na sadzeniu na jednym zagonie różnych warzyw bądź przeplatanie ich z ziołami, które mocnym aromatem odstraszają niechcianych intruzów. Jeśli interesujesz się uprawą warzyw to tutaj znajdziesz więcej informacji. Nasiona warzyw znajdziesz tutaj.

Zbiór warzyw 

Warzywa najlepiej smakują zebrane tuż przed ich całkowitym dojrzeniem. Te które chcemy przeznaczyć do przechowywania powinny być zbierane po południu, kiedy wyschnie poranna rosa, dzięki temu będą mniej narażone na gnicie. Warzywo które chcemy spożywać na świeżo, najlepiej zbierać rano.

 

Materiał Partnera