Data: 6 października 2017 Kategoria: Dieta

Przyczyny cukrzycy typu 2

Cukrzyca staje się coraz bardziej poważnym problemem, dotykającym rosnącą z roku na rok ilość pacjentów. Szczególnie niebezpieczna jest cukrzyca typu 2, która dotyczy zdecydowaną większość diabetyków. Warto zatem dowiedzieć się jakie są jej przyczyny, by odpowiednio zadbać o swoje zdrowie.

CZYM JEST CUKRZYCA TYPU 2?

Cukrzyca typu 2 nazywana jest potocznie insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego. Charakteryzuje się podwyższonym stanem glukozy we krwi chorego. Jest to choroba rozwijająca się stopniowo i spowodowana jest niewystarczającym wydzielaniem insuliny przez trzustkę, w wyniku czego stężenie glikemii we krwi wzrasta.

OBJAWY CUKRZYCY TYPU 2

Symptomy alarmujące o pojawieniu się choroby mogą być bardzo różne i nie wszystkie z nich pojawiają się jednocześnie. Niektóre są bardzo delikatne i ciężko jest je od razu rozpoznać.

Warto jednak zwracać uwagę na takie objawy jak:

  • Zwiększenie pragnienia oraz apetytu, przy jednoczesnym spadku wagi
  • Spadek odporności oraz infekcje, w tym dotyczące również układu płciowo-moczowego
  • Częste oddawanie moczu zwłaszcza w nocy
  • Zmęczenie, rozdrażnienie, bóle głowy i brak koncentracji

Warto wiedzieć: cukrzyca typu 2 występuje u 90% diabetyków.

PRZYCZYNY CUKRZYCY TYPU 2

Na wystąpienie cukrzycy typu 2 wpływa wiele czynników. Zdecydowanie ryzyko zachorowania na tę chorobą wzrasta wraz z wiekiem – stąd jej potoczna nazwa. Szczególną uwagę na swoją dietę powinny zwracać osoby, które przekroczyły 40 rok życia. Jednak lekarze alarmują – cukrzyca typu 2 zaczyna dotykać coraz to młodszą grupę wiekową.

Jest to najprawdopodobniej w dużej mierze spowodowane inną chorobą, która uznawana jest już za problem cywilizacyjny – otyłość. Podstawą jest nieprawidłowa dieta składająca się w dużej mierze z cukrów prostych, spożywanie potraw wysoko przetworzonych i dużej ilości tłuszczu – w szczególności tłuszcze trans.

Warto wiedzieć: Badania dowodzą, że tłuszcze nienasycone pochodzące np. z ryb czy orzechów mogą przeciwdziałać powstawaniu cukrzycy.

Złe nawyki żywieniowe, jednoczesny brak wysiłku fizycznego i siedzący tryb pracy, przyczyniają się do przybierania na wadze. Im większe BMI osoby otyłej, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się choroby. Duża masa ciała, oznacza zwiększone zapotrzebowanie na insulinę. Co za tym idzie trzustka, pomimo wydzielania insuliny, robi to w sposób nieprawidłowy, z bardzo dużym opóźnieniem. Dłużej utrzymujący się tego typu stan prowadzi do zwiększenia glukozy we krwi.

Oddzielnie rozróżnia się pojęcie jakim jest otyłość brzuszna. Jest ona nagromadzającym się wokół organów wewnętrznych tłuszczem, który powoduje wydzielanie się aktywnych substancji biologicznych – adipocytokiny. W normalnych warunkach mają one działanie regulujące trawienie, jednak zbyt duża ich ilość może obniżyć tolerancję na glukozę, co także może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Bardzo często cukrzyca typu 2 wynika z innych schorzeń, jak chociażby odziedziczenie predyspozycji, która sprzyja jej powstawaniu. Jeśli jedno z rodziców choruje na cukrzycę typu 2, (szczególnie gdy jest to matka) ryzyko, że potomstwo również będzie na nią cierpieć wzrasta aż do 40%. W przypadku obojga rodziców prawdopodobieństwo rośnie do 70%.

Ponadto szczególnie narażone są również osoby z szerokim spektrum chorób i schorzeń:

  • Choroby sercowo- naczyniowe, związane z ciśnieniem tętniczym
  • Choroby trzustki, nieprawidłowe jej funkcjonowanie
  • Problemy związane z ciąża, takie jak przebycie cukrzycy ciążowej lub urodzenie dziecka powyżej 4 kg
  • PCOS- zespół policystycznych jajników
  • Wcześniej występujące problemy z prawidłowymi wartościami glikemii we krwi

Uznaje się, że niektóre typy leków mogą sprzyjać powstawaniu cukrzycy typu 2, w szczególności długotrwałe przyjmowanie następujących grup leków:

  • Statyny
  • Kortykosteroidy
  • Diuretyki tiazydowe
  • Beta-blokery

Cukrzycę typu 2 zaleca się leczyć przede wszystkim poprzez prawidłowe utrzymanie wagi ciała, ruch fizyczny oraz zbilansowaną dietę, zawierającą jak najmniej produktów wysoko przetworzonych.  Z pewnością potrzebna jest też regularna kontrola poziomu glukozy we krwi i bieżące konsultacje z lekarzem.

Warto wiedzieć: Konsultacja z diabetologiem nie musi oznaczać czekania w długich kolejkach. Można to prosty sposób zrobić poprzez platformę telemedyczną Medivio. Telekonsultacje to łatwy i szybki dostęp do lekarza specjalisty – wystarczy telefon z zainstalowaną aplikacją.

 KONSULTACJE TELEMEDYCZNE MEDIVIO.PL

Materiał Partnera