Data: 16 maja 2016 Kategoria: Dieta, Porady medyczne
dieta dla cukrzykow

Porady diabetologiczne – jak skomponować dietę dla cukrzyków?

Każdy powinien dbać o swoją dietę, ale szczególnie muszą zwracać na nią uwagę osoby chorujące na cukrzycę. W ich przypadku jest to wręcz obowiązek, ponieważ bez właściwie skomponowanych posiłków nie będą mogły utrzymać stałego poziomu cukru we krwi, a tylko to pozwoli im cieszyć się dobrym zdrowiem mimo przykrej przypadłości.

Co jest najważniejsze w przypadku diety dla cukrzyków?

Jak tłumaczy nasz rozmówca z Centrum Medycznego UltramedicKluczowe w diecie jest takie zbilansowanie zjadanych pokarmów, które nie będą przekraczać ustalonych dawek węglowodanów i tłuszczów. Z tego powodu warto jest skomponować sobie urozmaicone posiłki na każdy dzień, biorąc pod uwagę własne wyniki i zalecenia od lekarza. Najlepiej byłoby skorzystać z pomocy dietetyka, u którego otrzymamy dokładnie rozpisaną i zaplanowaną dietę. Jednak możemy też samodzielnie ułożyć swój plan żywienia, pamiętając o podstawowych zasadach.

Jedz regularnie

Tylko systematyczne jedzenie posiłków pozwala utrzymać prawidłowy i stały poziom cukru we krwi.

Nie możesz jadać od przypadku po przypadku. Musisz ustalić ścisłe godziny na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, co pozwoli ci także utrzymać odpowiednią wagę. Nagłe spadki i wzrosty poziomu glukozy we krwi mogą nie skończyć się dla ciebie dobrze, dlatego jedz niewielkie dania, ale często i pamiętaj, aby były urozmaicone o warzywa i owoce.

Unikaj tłuszczów, zaprzyjaźnij się z rybami

Jak wspomniano cukrzycy nie mogą przekraczać ustalonych dawek węglowodanów i tłuszczów, dlatego najlepiej jest zapisywać sobie ich wartości, a także spożywać produkty, które są wartościowe dla organizmu, np. ryby. W porównaniu do innych produktów spożywczych zawierają bardzo zdrowe dla ciebie wielonasycone kwasy tłuszczowe. Wartościowe są także tłuszcze roślinne, zawarte np. w oliwie w oliwek, ale pamiętaj, aby nie przekraczały wartości 40 gramów. Samodzielnie nie jest tak łatwo wyliczyć bilans tłuszczowy, dlatego przemyśl pomoc dietetyka, np. z Centrum Medycznego Ultramedic.

Nie zapomnij o witaminie C

Ostatnią ważną kwestią jest pamiętanie o cennych witaminach i minerałach, a szczególnie o witaminie C, która podnosi odporność organizmu. Cukrzycy mają skłonność do zapadania na różnego rodzaju infekcje bakteryjne oraz wirusowe, a dzięki włączeniu w dietę owoców cytrusowych, kapusty kiszonej, szpinaku czy natki pietruszki łatwiej będzie ich unikać. Bardzo ważne jest także zwracanie uwagi na produkty z magnezem (np. ciemne pieczywo, kakao, kasze) oraz chromem (skorupiaki, ryby, jaja), który ma duży wpływ na trzymanie właściwego poziomu insuliny w naszej krwi.

Życie z chorobą nie jest łatwe, ale dbając o właściwą dietę możemy naprawdę sobie pomóc.

Pamiętaj o tym, a cukrzyca nie będzie się tak mocno dawać we znaki.