Data: 20 listopada 2019 Kategoria: Dieta
dieta ciężarnej

Dieta w okresie ciąży

Czas oczekiwania na potomstwo to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Przepełniony radością, nadzieją i ekscytacją. W tym szczególnym czasie większość kobiet zaczyna bardziej zastanawiać się nad swoim zdrowiem. A jak powszechnie wiadomo, zdrowie zaczyna się na talerzu. Na co powinna zwrócić uwagę przyszła mama? Co włączyć do swojego menu i jak komponować wartościowe posiłki?

Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w warzywa i owoce, które stanowią idealne źródło witamin i mikroelementów. Wartościowe jest także chude mięso i nabiał oraz odpowiednia ilość węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

Co powinno znaleźć się w codziennym menu kobiety ciężarnej?

Kobiety ciężarne powinny spożywać także produkty bogate w kwas foliowy, jak np. zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, drożdże, żółtko jaja kurzego, orzechy, pomarańcze i mandarynki. Spożycie kwasu foliowego w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne dla rozwoju płodu.

Ważnym składnikiem diety w okresie ciąży jest też żelazo i jod. Aby zapobiec często występującej niedokrwistości, należy w codziennej diecie uwzględnić produkty takie jak szpinak, buraki oraz (raz w tygodniu) pieczone mięso czerwone. Ze względu na zanieczyszczenie żywności, a szczególnie ryb, bardzo trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość jodu do organizmu kobiety w ciąży. Zaleca się ryby małe, typu makrela czy pstrąg oraz suplementację jodu, kwasów omega i witaminy D3.

Jak skomponować idealny jadłospis?

Stworzenie idealnego jadłospisu dla kobiety ciężarnej nie jest takie proste. Szczególnie w sytuacji, w której chcemy mieć pewność, że dostarczamy nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale również pokarmy z dobrym składem. Ważny jest także właściwy stosunek makro- i mikroelementów w diecie, objętość i skład poszczególnych dań oraz godziny przyjmowania posiłków. Teraz dokładnie widać, jak wiele czynników trzeba brać pod uwagę, żeby skomponować idealny jadłospis dla kobiety ciężarnej, który zagwarantuje jej zdrowie oraz prawidłowy rozwój jej jeszcze nienarodzonego dziecka.

Opracowanie idealnego menu bez posiadania odpowiedniej wiedzy i doświadczenia jest w zasadzie niemożliwe. Właśnie dlatego tak wielu przyszłych rodziców decyduje się skorzystać z pomocy dietetyka.

Dietetyk, tworząc plan żywienia dla kobiety ciężarnej, bierze pod uwagę nie tylko powyższe kwestie, ale również zwiększone zapotrzebowanie organizmu na witaminy i mikroelementy. Dodatkowo niezbędna ilość kalorii ulega zmianom w każdym trymestrze ciąży. Dobry dietetyk także zwraca uwagę na indywidualne potrzeby żywieniowe kobiety, takie jak nietolerancje pokarmowe, nadwaga, cukrzyca, alergie. Jest w stanie również dostosować jadłospis do stylu życia kobiety, zarówno pod względem kosztu zakupu produktów, jak i czasu przygotowania posiłków – mówi dietetyk Izabela Trela z Eat Fit.

Dieta w okresie ciąży odgrywa także istotną rolę w odzyskiwaniu formy po ciąży i sprawnego, zdrowego ciała. Również na wczesnym etapie macierzyństwa, warto korzystać z pomocy dietetyka.

Materiał Partnera