Data: 28 kwietnia 2016 Kategoria: Ciąża, Dieta
dieta w ciazy

Co jeść w ciąży?

Zachowanie odpowiedniej diety w ciąży ma kolosalne znaczenie dla zdrowia matki i dziecka. Naturalną konsekwencją ciąży jest tycie. W poniższym artykule podpowiadamy, co jeść w trakcie ciąży, aby po urodzeniu bez problemu wrócić do swojej wagi. Wyjaśniamy również, dlaczego właściwa dieta ma tak ogromny wpływ na ciążę.

Zbilansowane posiłki mają dobroczynny wpływ na organizm matki, nie pozostają również bez znaczenia dla samego płodu. Dieta przyszłej mamy powinna dostarczać wszystkich ważnych składników odżywczych i mikroelementów. Wszelkie głodówki czy bezmyślne ograniczenia, a także obżarstwo i niekontrolowany apetyt mogą wydawać się nieszkodliwe dla matki, jednak mają zguby wpływ na rozwój dziecka. Pamiętaj, że w ciąży jesz za dwie osoby! Nie oznacza to, aby podwoić dawkę dostarczanych pokarmów, ale komponować swój talerz tak jakby miało się go podzielić z niemowlęciem. Co więcej, dobrze jeśli swoją dietę zmienisz na lepsze jeszcze przed zajściem w ciążę. Skontroluj swoją wagę w czasie ciąży.

Złoty środek na niedowagę i nadwagę

Na niedowagę

Jeśli nie masz apetytu i Twoim problemem jest nadrobienie potrzebujących składników odżywczych, borykasz się z niedowagą  albo masz kłopoty z anemią – zastosuj zasadę, aby jeść małe porcje, ale bogate w niezbędne mikroelementy i witaminy.

Na nadwagę

Jeśli nie uda Ci się pozbyć całkowicie albo przynajmniej zmniejszyć swojej nadwagi przed zajściem w ciążę, musisz dostosować się do zaleceń lekarza oraz sumiennie przestrzegać zasad żywienia w czasie ciąży. Nadwaga u matki przede wszystkim utrudni funkcjonowanie jej samej – uciążliwe bóle kręgosłupa, żylaki, szybkie uczucie zmęczenia oraz problemy z oddychaniem, a następnie trudności w czasie porodu to tylko niektóre konsekwencje otyłości. Czas ciąży powinien służyć Ci za próbę zmiany nawyków żywieniowych oraz kontrolę lekarską  w celu dopasowania dziennego żywienia do towarzyszących Ci dolegliwości.

W obu przypadkach Twoją motywacją powinno być dobro i zdrowie dziecka. Przypominaj sobie o tym w każdej chwili trudności – zarówno, gdy nie będziesz miała apetytu, jak i wtedy, gdy będziesz musiała odstawić sprzed ust niezdrowy produkt.

Co jeść przez 9 miesięcy?

Przede wszystkim bądź ostrożna z zachciankami słodyczy i napadami niespodziewanego głodu. Kategorycznie pozbądź się ze swojego menu fast foodów i tłustych przekąsek. Zaprzyjaźnij się natomiast z wodą mineralną, chudym nabiałem i mięsem, rybami oraz warzywami i owocami – to one będą królowały w Twoich codziennych posiłkach, naucz się zatem komponować je ze sobą, a przede wszystkim polub je, jeśli jeszcze tak nie jest!

Racjonalne żywienie w ciąży w zasadzie nie różni się od zalecanej diety dla każdego zdrowego człowieka. Musi dostarczać wszystkie niezbędne składniki, a eliminować szkodliwe i chemię. Jedz błonnik w różnych postaciach, do każdego posiłku włączaj różnorodne warzywa, przekąski zamień na owoce, ziarna i orzechy, słodzone jogurty na naturalne maślanki, kefiry i jogurty, a słodycze na gorzką czekoladę.

W czasie ciąży masz więcej czasu, może wypróbujesz nowe i zdrowe przepisy? Zadbaj również o potrzebną dawkę ruchu – spacer na świeżym powietrzu każdego dnia dotleni organizm, zrelaksuje i odpręży. Do swojego nowego planu dnia namów pozostałych członków rodziny – może to będzie okazja do wprowadzenia zdrowego trybu życia w swoim domu?