Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Zdrowe śniadanie – koniecznie z nabiałem!
Śniadanie powszechnie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia – to z niego czerpiemy energię na „rozruch” i podjęcie naszych codziennych aktywności. Dlatego powinno być pożywne i dostarczające niezbędnych nam po śnie składników odżywczych: białek, tłuszczy, witamin i minerałów. Składniki te znajdziemy w nabiale: mleku i produktach mlecznych oraz jajkach.
Dlaczego warto jeść nabiał na śniadanie?
Nabiałem nazywamy ogólnie produkty spożywcze pochodzenia odzwierzęcego, które nie są mięsem lub wędlinami, a zatem: mleko, jogurt, ser, twaróg, kefir, maślankę, serwatkę, śmietanę, a także jajka. Tym, co łączy wszystkie te produkty jest wysoka zawartość białka, które odpowiada za rozwój i utrzymanie mięśni, tłuszcze stanowiące źródło energii, witaminy (B2, B12 i D) oraz minerały, takie jak fosfor, magnez, jod i wapń – ten ostatni jest szczególnie ważny dla dzieci i osób starszych, gdyż odpowiada za prawidłowy wzrost i wytrzymałość kość. Produkty nabiałowe są ponadto wysokokaloryczne i sycące, pozwalają zaspokoić głód na kilka godzin, mimo to nie powodują tycia – z tego powodu powinny znaleźć się na talerzu osób na diecie odchudzającej oraz uprawiających sport.
Jakie produkty nabiałowe jeść na śniadanie?
Właściwie każdy produkt nabiałowy nadaje się do przygotowania zdrowego i pożywnego śniadania. Wiele zależy od tego, ile czasu chcemy poświęcić na przygotowanie posiłku. Jeśli zwykle spieszymy się do wyjścia, najprostszym rozwiązaniem będą kanapki z serem żółtym, do tego jogurt lub szklanka mleka. Jajka wymagają trochę więcej czasu – warto pamiętać, że im dłużej poddajemy je obróbce termicznej, tym większe straty białka, tak ważnego szczególnie dla sportowców. Jeśli potrzebujemy większych ilości białka, lepiej wybrać jajka na miękko i półpłynną jajecznicę, niż jajka na twardo czy sadzone „na sztywno”. Warto komponować nabiał z ciemnym pieczywem, brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem (można je ugotować wcześniej), warzywami i owocami. Popularne płatki śniadaniowe warto zastąpić płatkami owsianymi z dodatkiem otrąb, sezamu, orzechów, drobnych owoców – do smaku można dodać również miód. Taka mieszanka dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo energii i pełnowartościowych substancji odżywczych.
Jeśli nie śpieszy się nam bardzo, warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowania śniadania i przygotować bardziej finezyjne dania, np. omlety, pasty z jaj, twarogów i wędzonej ryby, koktajle i sałatki owocowe
Pamiętajmy, że o wartości śniadania decyduje jakość produktów użytych do jego przygotowania – dlatego warto korzystać z nabiału ze sprawdzonych źródeł, takich jak ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Mleczarnia uruchomiła właśnie swój sklep internetowy, w którym znajdziemy produkty takie jak różnego gatunku sery, śmietany, mleko, jogurty i wiele innych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana