Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Jakie przyprawy są najbardziej bezpieczne dla zdrowia?
Za pomocą przypraw w kuchni można urozmaicić wiele potraw i przyczynić się do ich oryginalnych smaków. Są one potężnym orężem, bo nawet te same przepisy można z ich pomocą tak modyfikować, że za każdym razem wychodzi odmienny efekt. Dodatkowo przyprawy wpływają na funkcje organizmu. Stosowane z umiarem nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale wykazują również działania lecznicze. Które z nich są najbezpieczniejsze?
Jak można podzielić wszystkie przyprawy?
Przyprawy w kuchni dzieli się na ziołowe, pozyskane na skutek procesów technologicznych, biologicznych i chemicznych oraz mieszanki przypraw, które bywają kompozycją naturalnych dodatków do potraw. To właśnie naturalne przyprawy z roślin są najzdrowsze, a niekiedy nawet działają prozdrowotnie. Przeważnie jednak pomagają w dobrym trawieniu pokarmów. Odmianą dodatków ziołowych są przyprawy korzenne, które powstają z części roślin rosnących w klimacie ciepłym i tropikalnym, jak na przykład cynamon, wanilia, goździki czy imbir.
Mieszanki przypraw, które między innymi są opracowywane i sprzedawane w firmach takich jak FLORAMEX, najczęściej mają postać sproszkowaną. Można w nich znaleźć kłącza, liście, korzenie i inne elementy roślin. Mieszanki bywają tak skomponowane, by przywodziły na myśl potrawy z różnych części świata. Przykładem może być mieszanka curry, która kojarzy się ze smakami azjatyckimi. Popularnymi mieszankami są na przykład zioła prowansalskie lub śródziemnomorskie.
Zdrowe przyprawy
Przyprawy naturalnego pochodzenia zawierają witaminy, mikroelementy i szereg zdrowych substancji, które wpływają pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Odpowiednie ich dawkowanie wpływa dobroczynnie na człowieka. Można więc uznać, że takie przyprawy są zdrowe.
Na lepszą pracę żołądka najlepszymi przyprawami są kminek, kolendra, koperek i lubczyk. Dodatkowo są one bardzo dobre w smaku i z czasem trudno z nich całkowicie zrezygnować. Osoby, które są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, powinny używać w swojej kuchni takich przypraw, jak anyż, mięta, tymianek i majeranek. Pomocne w walce z infekcjami są również cząber i bazylia.
W codziennym funkcjonowaniu nie sposób przecenić melisy, waleriany i goździków, które to zioła działają uspokajająco oraz kurkumy, której właściwości prozdrowotne są ogromne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana