Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Dlaczego kiszonki są zdrowe?
Słynne kiszonki są popularne w polskiej diecie. Kiszenie (kwaszenie) warzyw opiera się na procesie fermentacji mlekowej – jednej z najstarszych metod zwiększania daty przydatności do spożycia. Kiszonki uważa się powszechnie za bardzo zdrowe warzywa, które powinny się pojawiać regularnie w codziennej diecie. Skąd wynikają takie prozdrowotne właściwości?
Czym są kiszonki?
Kiszonki to warzywa, które zostały poddane procesowi fermentacji. Mogą być one przechowywane w takim stanie przez wiele miesięcy – bez ryzyka zatrucia pokarmowego. W wyniku fermentacji wytwarzany jest mleczan, który zmienia pH kiszonych warzyw – dzięki temu nie dochodzi do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów i bakterii gnilnych. Kiszeniu najczęściej poddawane są ogórki gruntowne, kapusta biała i czerwona, papryka, dynia, cukinia, zielone pomidory, cebula, buraki. Coraz większą popularność zyskują też kiszonki nieoczywiste z dalekiej Azji (a dokładniej Korei) – słynne kim-chi.
Zalety kiszonek
Kiszonki tradycyjne i nietradycyjne charakteryzują się specyficznym, nieco kwaśnym smakiem. Ich właściwości są nieprawdopodobne – mają działania prozdrowotne (m.in. wspomagają trawienie, korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową). Kiszonki można określić jako bogate źródło wielu witamin, np. C, E, beta-karotenu. To naturalne, niskokaloryczne probiotyki. Cechują się kwaśnym pH, które wpływa na zakwaszenie żołądka i pomaga w trawieniu białek. Osoby, które cierpią na niedobór błonnika pokarmowego, powinny jak najszybciej włączyć do swojej diety kiszonki. Kiszone warzywa mogą pochwalić się też bogactwem niezbędnych do życia pierwiastków, np. potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu. Dietetycy polecają sięgać po nie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu znacząco spada. Z kiszonek powinny zrezygnować osoby cierpiące na nietolerancję histaminy oraz nadciśnienie.
Producent kiszonek Zakiszony zajmuje się przetwórstwem warzyw od wielu lat, zawsze na bazie sprawdzonych, rodzinnych receptur. Wśród jego oferty znajdziemy m.in. kiszone ogórki w różnych odsłonach, kalafior, buraki, rzodkiewkę, kim-chi.
Co wpływa na prozdrowotne właściwości kiszonek?
Prozdrowotne właściwości kiszonek wynikają z fermentacji mlekowej – procesu ich powstania. W wyniku zakwaszania warzyw następuje uwolnienie wielu witamin i pierwiastków, wspomagających bezpośrednio funkcjonowanie układu pokarmowego, immunologicznego. Dietetycy podkreślają, że składniki odżywcze z kiszonek są doskonale przyswajalne. Kiszenie wpływa na zmniejszenie substancji antyodżywczych (np. azotany, kwas szczawiowy).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana