Artykuł sponsorowany

Czy mięso wołowe jest niezdrowe?

Czy mięso wołowe jest niezdrowe?

Wokół mięsa narosło wiele mitów. Uważa się, że wołowina jest tłusta, a przez to wysokokaloryczna. Obecnie dotyczy to tylko kilku rodzajów mięsa wołowego. Większość wołowiny w sklepach pochodzi od młodych zwierząt, dlatego jest ma małą zawartość tłuszczu. Ponadto rzeźnicy odcinają nadmiar tłuszczu. Czy to prawda, że mięso wołowe jest niezdrowe? 

Jakie składniki odżywcze zawiera mięso wołowe?

Wołowina to mięso o wysokiej zawartości doskonałego jakościowo białka. Białka zwierzęce mają wyższą wartość biologiczną niż roślinne. Wołowina ma wartość biologiczną 92, co oznacza, że ze 100 gramów białka wołowego powstaną 92 gramy białka ustrojowego. Największą wartość prozdrowotną ma mieszanka białek roślinnych i zwierzęcych.

Mięso wołowe zawiera wiele ważnych dla człowieka minerałów, szczególnie dobrze przyswajalnego żelaza. Ważny jest również cynk, który bierze udział w licznych przemianach metabolicznych w organizmie. Selen wchodzi w skład enzymów i reguluje funkcje tarczycy. Wołowina jest najważniejszym źródłem witamin z grupy B, istotnych dla nerwów i mięśni. Odpowiadają one ponadto za metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek oraz tworzenie czerwonych krwinek.

Tłuszcz zwierzęcy jest często oceniany gorzej pod względem odżywczym niż tłuszcz roślinny. Dietetycy uzasadniają to wyższym udziałem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartością niepożądanych substancji tłuszczopochodnych, takich jak cholesterol. Jednak tłuszcze zwierzęce zawierają również jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej łączyć mięso z warzywami, a takie rozwiązanie to na przykład tortilla z wołowiną. Bielsko-Biała to baza food trucka, który to danie wzbogaca o dodatkową porcję białka z kiełków fasoli. Warto wiedzieć także, że 100 gramów chudego mięsa ma wartość energetyczną tylko 100-120 kilokalorii.

Czy można jeść surowe mięso wołowe?

Idealny kotlet do burgerów jest chrupiący z wierzchu, a w środku miękki i soczysty. Są również zwolennicy burgerów krwistych, a w food trucku Chefsonwheels można zamówić krwistego steka. Surowe mięso wołowe wysokiej jakości można bezpiecznie spożywać. Uważać powinni tylko seniorzy i kobiety w ciąży, nie podaje się go także małym dzieciom.

Surowa wołowina jest bogata w witaminy, takie jak niacyna oraz witamina B1, B2 i B12, ważne dla funkcjonowania układu nerwowego. Obróbka cieplna zmniejsza ich zawartość w mięsie. Ponadto witaminy z grupy B należą do rozpuszczalnych w wodzie, dlatego gotowanie również powoduje spadek ich ilości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.